Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Nepropásněte sezónu rebarbory!

Roste vám za zahradě rebarbora? Pak jistě víte, že právě nastalo období, kdy sklízíme její mohutné řapíky.


Co je to rebarbora?

Je známá také pod názvem reveň. Jedná se o vytrvalou mrazuvzdornou zeleninu. Začíná růst brzy na jaře - téměř ihned, jakmile rozmrzne půda. Je to velice nenáročná rostlina, spokojí se pouze s dostatkem vláhy a živin. Raději má lehčí půdy, které zajistí dřívější sklizeň, než půdy těžké. Nepotřebuje měnit stanoviště, zůstává na jednom místě deset let, ale i více. Na zimu ji pouze přihrneme kompostem a na jaře přidáváme ve vodě rozpustné hnojivo. Sklízíme postupně, jak dorůstají řapíky, a to od dubna až do konce června. Později už obsahuje velké množství kyseliny šťavelové. Při sklizni řapíky neřežeme, ale opatrně vytrháváme. V chladničce ji můžeme skladovat až pět dní.


Využití v kuchyni

Patří k oblíbeným surovinám při přípravě letních koláčů a moučníků. Smíchaná s vanilkovým cukrem a doplněná tvarohem má vynikající sladkokyselou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Před jejím zpracováním nesmíme zapomenout pořádně oloupat řapíky. Hodí se jako náplň do knedlíků, dělají se z ní koktejly, ovocné polévky a různé zavařeniny. Výborná je např. marmeláda. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kousky a v trošce vody pět minut povaříme. Přidáme nakrájený banán, Gelfix s cukrem a znovu pět minut povaříme. Horkou ji plníme do sklenic.


Léčivé účinky

Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Především zde najdeme vitamíny skupiny B, hlavně niacin, který řídí hladinu krevního cukru a snižuje cholesterol. Z minerálů je zastoupen vápník, hořčík a draslík. Je také bohatým zdrojem vlákniny, důležité pro odstranění zácpy a  očištění organismu od jedů. Tato zelenina může ovšem přivodit i zdravotní potíže. Lidé, kteří mají problémy s ledvinami, by ji neměli raději jíst vůbec. Právě proto, že má v sobě hodně kyseliny šťavelové. Ta odvádí z těla vápník, což může vést k tvorbě ledvinových nebo močových kamenů. Není vhodná ani pro těhotné a kojící ženy. Přesto my ostatní bychom si ji neměli odpírat a její sezónu využít.


Fotogalerie

Veronika

05. 06. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře