Nové chutě: Vyzkoušejte potočnici

Nenápadná zelená rostlina je příbuzná řeřichy, ředkvičky či křenu wasabi. Její štiplavou chuť si prý kdysi zamiloval i Napoleon, který kvůli jednomu salátu nechal ve Francii založit početné potočnicové plantáže. A to jistě nevěděl o všech jejích benefitech.

Potočnice lékařská je skutečně skrytou a mnohými dosud neobjevenou superpotravinou. Ačkoli se jedná o původně vodní rostlinu, můžete si s ní ozdobit jak zahradní jezírko, tak i skalku nebo květináč za oknem. Dařit se jí bude dobře, pokud jí dopřejete pravidelnou a hojnou zálivku. Také se vám za to nastotisíckrát odvděčí. A to nejen báječnou chutí.

Zelený zázrak

Už před čtyřmi sty lety o jejích blahodárných účincích na lidské zdraví mluvil slavný Hippokrates. Dnes jsou naše znalosti komplexnější, a proto víme, že obsahuje mnoho zdraví prospěšných vitaminů a minerálů. Můžeme jmenovat například vitaminy A, K, C, D a E, také vitamin B6 a minerály jód a vápník. Obsahem železa potočnice dokonce předčí i tolik opěvovaný špenát. V nati jsou obsažené takzvané hořčičné oleje, které jsou výborným přírodním lékem na chudokrevnost, horečnatá onemocnění a zánětlivé procesy v těle.

Potočnice také posiluje imunitní systém, podporuje vykašlávání, má močopudné účinky, stimuluje vylučování žluči, pročišťuje játra, podporuje trávení a je doporučována také diabetikům, neboť redukuje hladinu krevního cukru.

POLÉVKA Z POTOČNICENové chutě: Vyzkoušejte potočnici

Suroviny:

  • olivový olej
  • tři velké hrsti potočnice
  • 1 brambor (nakrájený na tenké plátky)
  • sůl
  • 1 hrnek vroucí vody
  • 1 polévková lžíce másla

Na rozpálenou pánev nalijte olivový olej, přidejte potočnici a najemno nakrájené plátky brambor. V malém rendlíku uvařte vejce. Potočnici s bramborami jemně osolte. Promíchejte a zalijte vařící vodou. Poté přidejte lžíci másla. Vařte asi 10 minut, než brambory změknou, poté přelijte do mixéru a rozmixujte.

přidejte na:
BB

23. 08. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář