Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

O vínu z Portugalska

Většina vín je pojmenována podle regionu svého původu. Portské víno nese název po přístavu Porto, které leží při ústí řeky Douro do Atlantiku. Na světě se vyrábí mnoho vín portského typu, ale název Porto smí nést pouze víno vyrobené v této oblasti Portugalska. V oblasti Douro jsou výjimečné klimatické podmínky, které spolu se specifickou výrobou dávají portskému vínu jedinečné vlastnosti. Portské víno je fortifikované čili dolihované, má bohatou chuť a aroma. K výrobě tohoto vána je dovoleno používat 50 odrůd, nejčastěji se vyrábí z odrůdy touriga nacional, tinta roriz, touriga franca, tinta barroca, tinta cao.

30211_medium

Sklizeň vína

Vinice jsou těžce přístupné, proto se sklizeň provádí ručně. Po sklizni se hrozny šlapou ve vanách, kterým se říká lagares. Rytmické šlapaní je nejšetrnější metodou pro vylisování šťávy, ale šlapaní se nyní nahrazuje mechanickými lisy. Víno se nechá asi dva dny nakvášet, aby obsah alkoholu dosáhnul 7 % a potom se přidá vinný destilát s obsahem alkoholu 77 %. Přes zimu je víno uloženo u vinařů na vinařských statcích, s počátkem jara je posíláno do sklepů na pobřeží.

Zrání vína

Před tím než je víno uloženo ke zrání se klasifikuje. Portské víno může zrát dvěma způsoby. Buď zraje po různě dlouhý čas, od dvou let i do čtyřiceti let v dřevěných dubových sudech a pak se stáčí do  lahví nebo zrají kratší dobu v sudech a déle jsou v láhvích. Tímto způsobem se získává kultovní vintage, ročníkové portské zrající i několik desítek let. Až na některé výjimky je portské víno vždy směsí několika vín z různých vinařských farem.

Bílé portské víno

Vyrábí se z bílých odrůd. Většinou se pijí jako aperitiv. Tyto vína lze pak rozdělit na mladá a stará portská vína. Mladá vína zrají pouze 2 až 3 roky v dubových sudech. V závislosti na obsahu cukru lze bílé portské rozdělit na Extra Dry ( extra suchá), Sweet (sladká) a Lagrima (velmi sladká).

Červené portské víno

Druhů červeného portského existuje mnoho, nejznámější jsou Ruby a Tawny. Vína Ruby zrají v obrovských dřevěných tancích, obsah je i několik tisíc litrů. Víno má tmavě rubínovou barvu a ovocnou chuť. Tawny zrají naopak v menších dřevěných sudech s obsahem 500 litrů. Dochází zde k oxidaci, díky které víno získá nahnědlý odstín, chutí připomíná sušené ovoce a ořechy.

Vintage

Ročníkové víno, zárověň královna mezi portskými víny. Víno se plní do lahví mezi 2 a 3 rokem po sběru a zde minimálně 15 let zraje. Do láhve se nedostane téměř žádný kyslík, proto si víno uchová výraznou purpurovou barvu a lahodný ovocný charakter.

Pít jej jako aperitiv či digestiv?

Etikety doporučí obě možnosti. Jako aperitiv se spíše hodí suché bílé portské víno a správné teplotě. Červené se doporučuje pouze v případě, že je předkrm tvořen výrazným pokrmem (paštika). Některé druhy portského se výborně hodí k lehkým doutníkům.

Co s portským vínem v kuchyni?

Do portského vína můžete naložit například hovězí maso a zvěřinu. Bílé portské víno, dobře vychlazené podávejte k husím játrům, červené pak k čokoládovým dezertům, ořechům a sýrům.

Fotogalerie

Kate

16. 07. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře