Připravte si sladký dezert, ale tentokrát obráceně
Dnes si připravíme obrácený koláč. Vypadá i chutná fantasticky. Příprava koláče je mnohem jednodušší, než si myslíte. Vyzkoušejte recept na obrácený koláč s ananasem.
Ingredience:
Hladká mouka - 200 g
Moučkový cukr - 1 lžíce
Sůl - ¼ lžičky
Žloutek - 1 ks
Voda - 2-3 lžíce (studená)
Máslo - 100 g (nakrájejte jej na menší kousky)
Na přípravu náplně do koláče a na jeho dokončení budete potřebovat tyto ingredience:
Ananas - 1 ks
Třtinový cukr - 100 g
Badyán - 1 ks (můžete ale místo něj použít špetku skořice)
Máslo - 3 lžíce
Zmrzlina či zakysaná smetana - k podávání
Meduňka či máta - lístky k dozdobení
Nejprve si samozřejmě připravíme těsto. Vezměte si větší mísu a prosejte v ní mouku spolu s moučkovým cukrem a solí. Přidejte tam máslo a vše zpracujte na drobenku. Pak tam dejte 1 žloutek, studenou vodu a vypracujte těsto. To pak zabalte do fólie a dejte do ledničky vychladit.
Mezitím máte dost času na přípravu náplně. Ananas zbavte tvrdé slupky, rozkrojte ho napříč a odstraňte tuhý střed. Poté už jen ananas nakrájejte na stejně velké 2 centimetrové plátky (půlkruhy). Teď si na pánvi s průměrem 22 - 24 cm, která je vhodná do trouby, rozpustíte máslo s cukrem. Až se rozpustí, můžete na pánev přidat ananas s kořením. Nechte opékat tak dlouho, dokud cukr nezkaramelizuje. V té chvíli je nutno odstavit pánev z ohně.
V případě, že nemáte pánev do trouby, použijte k přípravě ananasu normální pánev a k pečení v troubě využijete koláčovou nepřilnavou formu, jež si vymažete máslem. Troubu byste si měli předehřát na 180 °C. Do koláčové formy pak nalijte karamelovou omáčku a vyložte ji ananasovými plátky. Badyán tam nedávejte. Jestli jste si ten ananas připravili v pánvi do trouby, stačí ho jen rovnoměrně rozprostřít.
Nyní nastal čas, abyste si vyváleli těsto, kterým ten ananas přikryjete. Vyválejte větší kruh než je koláčová forma, abyste mohli okraje zastrčit pod ananas. Těsto pak položíme na ananas a vytvoříme do něj několik dírek - třeba špejlí. Koláč nechte péct asi 35 minut, aby se zbarvil krásně do zlatova. Po upečení počkejte pár minut, až vychladne. Potom půjdou okraje koláče lépe uvolnit od formy. Opatrně koláč pomocí talíře překlopte, ale dejte si pozor na horký karamel. Dezert nakrájejte a můžete podávat se zmrzlinou či zakysanou smetanou a ozdobený několika mátovými či meduňkovými listy.