Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ochutnávka skandinávské kuchyně

Norská, finská, dánská a švédská kuchyně byla ještě nedávno velice střídmá. Základ skandinávské kuchyně tvořily především ryby, mořští raci, mléko a mléčné výrobky. Díky moderním technologiím došlo v těchto zemích ke změně v potravinářského průmyslu. Nyní je zde vyráběn široký sortiment mléčných výrobků a sýrů vysoké kvality. Skandinávská kuchyně je synonymem zdravé výživy a je gastronomicky vyspělá. Hlavním jídlem dne skandinávské kuchyně je večeře. Nejoblíbenější jsou polévky, nikdy nechybí jakkoli upravená ryba. Maso se nejčastěji podává dušené či pečené se zeleninou. Večeře je doplněna podáváním sýrů, ovoce a desertů.

27452_medium

Jaké maso?

Největší využití zde nachází hovězí a vepřové maso, méně pak maso telecí. Mezi lahůdky těchto zemí patří uzené skopové a jehněčí maso a maso mleté. Sobí maso je především specialitou Finů a Laponců. Drůbeží maso zastupuje hlavně maso kuřecí, je velice oblíbené ve Finsku. K přípravě svátečních pokrmů se používají husy a kachny, které se plní jablky. Husí a kachní maso je také často upravováno uzením a podávané za studena. Oblíbený je bažant či holub plněný masovou náplní. V Norsku jsou tradiční masové karbenátky kjottkaker, jehněčí kotlety lammekoteletten, skopová kýta trestek, masová směs farikal, vepřové žebírko svineribbe a sobí steak reinsdyrstek.

Oblíbené ryby

Ryby tvoří základní obživu obyvatel Skandinávského poloostrova. Konzervované ryby ze skandinávských zemí jsou známy po celém světě. Za nejlepší rybu je považován baltický herinek neboli slaneček. Známou švédskou specialitou je uzený úhoř a sleď na všechny způsoby, nejčastěji v kombinaci s koprem. Ve Finsku je oblíbený losos, treska, pstruh, sleď a štika. Norskou specialitou jsou ústřice, humři a krevety z fjordů, z ryb pak losos, makrela, pstruh a treska.

Polévky

Ve všech zemích Skandinávského poloostrova jsou oblíbené syté a krémové polévky. Například hustá hrachová polévka.

Kvalitní sýry

Sýry v různých podobách se v těchto zemích podávají v průběhu celého dne. Kombinují se s ovocem, zeleninou a ořechy, přílohu tvoří chléb. Norsko produkuje velmi kvalitní sýry jako Gudbrandsdalsost, Snofrisk, Gietost, Jarlsberg a další.

Ovoce a zelenina

Ve Finsku je oblíbené lesní ovoce, například borůvky a moruše. Dominantní finskou zeleninou je kapusta a různé druhy hub. V Dánsku a Švédsku si velice oblíbili křen, kopr, červenou řepu, listovou zeleninu, houby a z ovoce především bobulové plody.

Co k pití?

Obyvatelé těchto národů patří k přeborníkům v pití kávy. Dánové jsou v průměrné spotřebě kávy za rok na čtvrtém místě, za Finskem, Norskem a Islandem. Švédové obsadili páté místo. Také pivo je v těchto zemích častým nápojem. Největším vývozcem piva na světe je pivovar Carlsberg v Kodani. Tradičním skandinávským alkoholickým nápojem je akvavit. Destiluje se z brambor nebo obilí. Během druhé destilace se přidávají bylinky jako kmín, kopr, anýz, koriandr a fenykl. Obsah alkoholu v akvavitu je až 45 %. Často se pije na ex z ledových panákových skleniček a zapíjí se pivem. Norové s oblibou popíjejí tradiční medové víno mjod.

Švédský stůl

Jde o gastronomickou zvláštnost, která se stala tradicí v celé Evropě. Švédský studený stůl nabízí různé druhy studených pokrmů včetně ryb, masa, drůbeže, sýrů, zeleniny a pečiva. Na pravém švédském stole nikdy nechybí slaneček.

Fotogalerie

Kate

15. 06. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Robin Bortlík
Moc pěkný článek. Je vždy zajímavé poznat zvyky lidí z jiných zemí. Moc se mi líbí jejich zdravý způsob stravování. Myslím si že by jsme se v tomto směru jako národ mohli také trošičku polepšit. I když občas si dopřát tu tlačenku taky není žádný prohřešek :-)

Robin Bortlík 16. 06. 2010, 12:07

Facebook komentáře