Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Odpalované těsto neboli “pâte à choux”


Pokud jste odpalované těsto ještě nepřipravovali a bojíte se, že ho pokazíte, nemějte strach. Stačí se jen držet návodu a určitě se vám to podaří.


Zajímavosti


  • Z odpalovaného těsta vzniká spousta luxusních moučníků jako například Croquembouche, což je slavnostní pyramida, kterou tvoří odpalované kuličky. Ty jsou spojené karamelem a navíc ještě ozdobené karamelovou nití. Tento recept je poněkud složitější a ve Francii mají dokonce mezinárodní cukrářskou soutěž v níž se utkávají nejlepší z nejlepších právě v přípravě této delikatesy.

  • Dalším světoznámým moučníkem z odpalovaného těsta jsou Profiteroles. Jedná se o plněné kuličky z odpalovaného těsta, které jsou zdobné čokoládovou omáčkou.

  • Možná znáte i kousky těsta, které se smaží v oleji a podávají se pouze se skořicovým cukrem a lahodnou omáčkou (čokoládová či ovocná). Říká se jim Churros.


Základní recept na odpalované těsto (1 plech)


  • Plnotučné mléko - 240 ml

  • Máslo - 125 g

  • Hladká mouka - 170 g

  • Cukr, sůl - špetka od každého

  • Vejce - 5 ks


Dejte si předehřát troubu na 180 °C a vajíčka si vyndejte z ledničky, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Do hrnce nalijte mléko a vhoďte do něj i máslo a začněte vařit. Vařte tak dlouho, dokud se vám nerozpustí máslo. Pak tam můžete pomalu nasypat mouku a přidat špetku cukru a soli. Vařením se těsto tzv. “odpaluje” ode dna hrnce.


Vařte tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Pak hrnec odstavte a nechte směs vychladnout. Teď přichází na řadu vajíčka. Vždy rozklepněte jen jedno vajíčko, pomalu ho rozšlehejte a pak přidejte další. Až to bude důkladně promícháno, naplňte cukrářský sáček touto směsí. Pak si na plech rozprostřete pečící papír a na něj pak tvořte různé tvary. Pečte je v troubě tak dlouho, dokud neztvrdnou. Odpalované těsto je hotové, když se nepropadává.


Fotogalerie

Veronika

18. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře