Pokud jste odpalované těsto ještě nepřipravovali a bojíte se, že ho pokazíte, nemějte strach. Stačí se jen držet návodu a určitě se vám to podaří.
Zajímavosti
Z odpalovaného těsta vzniká spousta luxusních moučníků jako například Croquembouche, což je slavnostní pyramida, kterou tvoří odpalované kuličky. Ty jsou spojené karamelem a navíc ještě ozdobené karamelovou nití. Tento recept je poněkud složitější a ve Francii mají dokonce mezinárodní cukrářskou soutěž v níž se utkávají nejlepší z nejlepších právě v přípravě této delikatesy.
Dalším světoznámým moučníkem z odpalovaného těsta jsou Profiteroles. Jedná se o plněné kuličky z odpalovaného těsta, které jsou zdobné čokoládovou omáčkou.
Možná znáte i kousky těsta, které se smaží v oleji a podávají se pouze se skořicovým cukrem a lahodnou omáčkou (čokoládová či ovocná). Říká se jim Churros.
Základní recept na odpalované těsto (1 plech)
Plnotučné mléko - 240 ml
Máslo - 125 g
Hladká mouka - 170 g
Cukr, sůl - špetka od každého
Vejce - 5 ks
Dejte si předehřát troubu na 180 °C a vajíčka si vyndejte z ledničky, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Do hrnce nalijte mléko a vhoďte do něj i máslo a začněte vařit. Vařte tak dlouho, dokud se vám nerozpustí máslo. Pak tam můžete pomalu nasypat mouku a přidat špetku cukru a soli. Vařením se těsto tzv. “odpaluje” ode dna hrnce.
Vařte tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Pak hrnec odstavte a nechte směs vychladnout. Teď přichází na řadu vajíčka. Vždy rozklepněte jen jedno vajíčko, pomalu ho rozšlehejte a pak přidejte další. Až to bude důkladně promícháno, naplňte cukrářský sáček touto směsí. Pak si na plech rozprostřete pečící papír a na něj pak tvořte různé tvary. Pečte je v troubě tak dlouho, dokud neztvrdnou. Odpalované těsto je hotové, když se nepropadává.