Okurka obsahuje nejméně 90 % vody, proto po důkladném vymačkání či odšťavnění získáte opravdu hodně šťávy. Tato šťáva je sama o sobě trochu bez chuti, ale je vynikající na přípravu osvěžující limonády. Čerstvá okurková šťáva se ovšem rychle kazí a špatně se proto skladuje. Nicméně s trochou cukru, máty a citronovou šťávou si můžete připravit lahodný sirup a originální drink s příchutí léta si vychutnat kdykoli.
OKURKOVÝ SIRUP
Co budete potřebovat?
- 1 litr čerstvé okurkové šťávy
- 0,5 kg třtinového cukru
- Šťávu z půlky citronu
Postup
Okurkovou šťávu (vzniklou vymačkáním či odšťavněním oloupaných nastrouhaných okurek) přeceďte přes síto a vlijte do hrnce, přidejte šťávu z půlky citronu. Přisypte cukr a na mírném plamenu a za stálého míchání ohřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nechte pár minut přejít varem a přelijte do čisté sklenice, kterou uzavřete. Nechte vychladnout a poté uložte do chladničky.
Svěží tip
Do směsi můžete při zahřívání přidat i pár lístků čerstvé máty či kousek zázvoru a získáte základ pro originální alko i nealko míchané nápoje.
Sláva okurce
Salátová okurka má nízkou kalorickou hodnotu, a přitom dokáže slušně zasytit. Proto je výborná jako součást redukčních diet. Navíc okurka detoxikuje a obsahuje cenné látky, které posílí vaše zuby, vlasy i nehty. Obsahuje komplex vitaminů B, vitamin C, síru, mangan, vápník, draslík, fosfor a bór, který hraje důležitou roli při správném vývoji kostí a chrupavek, nezapomeňte ji tedy servírovat i svým dětem.
Okurková sezona? Po celý rok!
Pokud máte své okurky na zahradě, máte vyhráno, tedy alespoň v sezóně. V poslední době jsou naštěstí celoročně k dostání okurky, které jsou pěstované ve sklenících v České republice.
Při jejich pěstování nejsou používané k ochraně před škůdci žádné pesticidy, navíc jsou sklízené, až když přirozeně dozrají. Proto si můžete být jistí, že si vaše tělo z takové okurky vezme jen to, co mu prospěje. Navíc se ani v zimě nemusíte ochudit o důležité látky a zejména o podstatnou součást zdravých salátů.