Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Oleje - jaký druh použít na co?


Jaké znáte druhy olejů?


Vaříte rádi a často, ale snažíte se žít zdravěji? Tuky nikdy nemůžete omezit úplně, protože patří mezi základní živiny. Neměli byste je vyřadit z jídelníčku, ani když chcete zhubnout. Ale pokud budete dbát na správné množství tuků a jejich složení, pak si můžete příjem tuků snadněji ohlídat.


Oleje


Jsou již odedávna používané k léčení i jako ingredience pro přípravu pokrmů. Využívali se jako přísady do kosmetických prostředků. Vzniknou jednoduchým lisováním semen, jenž jsou nejčastěji z olejnatých rostlin. Ale oleje mohou být i z květů či stonků rostlin. Také existují esenciální vonné oleje, ve kterých najdete spoustu éterických silic. Každý olej se ale nehodí pro všechny kuchyňské účely, proto byste si při nákupu měli všímat těchto znaků. Stolní oleje můžete využít jak pro studenou kuchyni, tak i pro tepelnou úpravu pokrmů.


Bod zakouření nám sděluje teplotu, při které se z oleje začíná kouřit a je tedy už přepálený. Takový olej už k vaření není vhodný, jelikož přepálený olej patří mezi rakovinotvorné látky. U rafinovaných olejů je výhodou jejich delší trvanlivost a taky fakt, že jim nevadí ani světlo ani teplo. Rafinování znamená, že se oleje vyrábí pomocí vysokých teplot. Nevýhodou je, že tím oleje ztratí cenné suroviny a nijak specificky nevoní ani nechutnají. Existují i nerafinované oleje, jenž jsou lisované za studena. Jsou kvalitnější, ale musíte je uskladnit na tmavém místě, aby se rychle nekazily.



Řepkový olej 


Získáme ho lisováním semen řepky olejky. Nerafinovaný olej má bod zakouření 204 °C a rafinovaný až 246 °C. Prospívá našemu srdci a cévám stejně jako olivový olej a má pro naše tělo ideální poměr omega 6 ku omega 3 mastným nenasyceným kyselinám (4:1). 


Slunečnicový olej 


Vznikne lisováním slunečnicových semínek a jeho bod zakouření je 110 °C. Měl by se ale používat jen ve studené kuchyni (hlavně do salátů), neboť se snadno připálí. Není vhodný ani ke smažení. 


Kukuřičný olej 


Získáme lisováním kukuřičných klíčků a bod zakouření je u nerafinovaného oleje 178 °C a u rafinovaného 232 °C. Posiluje imunitu a používá se také jako projímadlo. Je vhodný pro lidi, kteří mají alergii na lepek.


Olivový olej


Často se mu říká “král rostlinných olejů”. Vzniká lisováním oliv a jeho bod zakouření je 210 °C. Některé olivové oleje jsou vyráběny lisováním za studena (například extra panenský) a jiné z části vznikají rafinací. Olivový olej dokáže snížit vysoký krevní tlak a působí také preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva. 


Palmový olej 


Vzniká z dužiny plodu palmy vícestupňovou rafinací a má bod zakouření 210 °C. Tento olej není kvalitní, neboť má vyšší obsah nasycených mastných kyselin. 


Kokosový olej 


Se získává ze dřeně kokosových ořechů. Jeho bod zakouření je 200 °C a je vhodný především na tepelnou úpravu pokrmů, jelikož má vysokou teplotní stabilitu. Umí potlačit chuť na sladké a používá se i jako přírodní antibiotikum. Preventivně působí proti srdečním chorobám a používá se i k léčení Alzheimerovy choroby.


Avokádový olej 


Má bod zakouření 270 °C. Je zbarvený do zelena a má jemnou chuť


Sezamový olej


U sezamového oleje je bod zakouření 210 °C a používá se hlavně v čínské, indické a korejské kuchyni. Zlepší vám paměť a působí antidepresivně. 


Ořechový olej 


Je charakteristický žlutohnědou barvou a jeho bod zakouření je 160 °C. Je ideální na pečení moučníků nebo se přidává do salátů. 


Lněný olej


Lněný olej se řadí mezi oleje, které jsou nejbohatšími zdroji omega 3 mastných nenasycených kyselin. Má bod zakouření 207 °C a využívá se hlavně jako přísada do salátů. 


Arganový a dýňový olej 


Využívají se především ve studené kuchyni neboť mají nízký bod zakouření (jen 140 °C). Sójový olej má bod zakouření 160 °C a olej vyrobený rafinací 238 °C. Na smažení byste ho ale neměli používat. Lépe se hodí do salátů, při nakládaní zeleniny nebo pro úpravu jídel dušením.



Fotogalerie

Veronika

23. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře