Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Olivy - co o nich nevíte?


Olivy - co o nich víte?


Označujeme jej jako prastarou a mýty opředenou rostlinu. Ačkoliv se to nezdá, jedná se o ovoce. Olivy jsou plody, které rostou na olivovníku. Tento strom dokáže přežít i v nepříznivých podmínkách, ale roste pomalým tempem. Než začne produkovat dobrou úrodu, může to trvat i 8 let. V Egyptě byly listy olivovníku spojovány s boží silou a ozdoba z těchto listů se dávala těm, kteří zvítězili v olympijských hrách. Olivovník nikdy nenapadnou škůdci ani choroby, neboť je odolnější než ostatní stromy a díky tomu přežije i v těch nejhorších podmínkách (sucho, kamenité svahy a dokonce i oheň). První zmínky o olivovnících pocházejí z Asie a olivy se začali zdokonalovat už před 6 tisíci lety v Sýrii a na Krétě. Díky zeleným plodům a stále zeleným listům je tento strom nazýván “věčným”. Olivy mění svou barvu ze zelené na červenou, pak jsou fialové a nakonec černé. Čím jsou tmavější, tím jsou jemnější a mají sladší chuť.


Druhy


Rozlišujeme několik druhů podle odrůdy či způsobu zpracování. Ve většině případů jsou ale pojmenovány podle místa pěstování. Náplně oliv jsou také různé - ančovička, losos, kreveta, citrón, mandle, sýr, slanina či tuňák, ale máme olivy i se sýrem s modrou plísní či se můžete setkat s mandarinkou v olivě. Existují šťavnaté řecké olivy, které připomínají mandle, a této odrůdě se říká - Kalamata. Trošku slané, bylinkové a také křupavé jsou olivy s názvem - Picholine. Ve Španělsku se pěstují olivy Mazanillo, jenž patří mezi nejčastější a pěkně kulaté olivy na světě. Olivy ořechové chuti jsou z Provence a jejich název je Nicoise. Oliv je obrovské množství a je jen na vás, kolik druhů ochutnáte.


Použití nejen v kuchyni


Hlavně ve studené kuchyni se používá olivový olej pro svou lehkou a jemnou chuť. Takže se přidává do salátů, je v pomazánkách, olivy můžeme dát na pizzu, do pečiva, omáček a k masům. Také se výborně hodí k těstovinám nebo je přidáme na jednohubky. Samotné olivy si můžeme dopřát třeba k vínu. Kromě toho, že výtečně chutnají, tak jsou prospěšné našemu zdraví. Olivy nám léčí různá poranění, působí jako antioxidanty, mají antibakteriální účinky a chrání před rakovinou. Díky tomu, že jsou olivy plné sodíku, vápníku a dalších látek, doporučují se jíst i kvůli tvorbě kostí a pevnosti zubů. V kosmetice nám chrání a oživují vlasy a pleť. Díky olejům a dalším prvkům jsou olivy používány pro vypnutí pleti, má omlazující účinky.


Na co si dát pozor


Pokud kupujete olivy balené v sáčcích, měli byste je kupovat spíše ve skle či plechovce. Olivy v sáčku jsou nejméně kvalitní, neboť je takový obal nemůže uchránit před jejich deformací a protože jejich nálev obsahuje více soli. Nejlépe si pochutnáte na olivách v plechovkách. Jsou konzervované a jejich obal je chrání proti poškození i světlu.


Fotogalerie

Veronika

24. 03. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře