Olivy - co o nich nevíte?


Olivy - co o nich víte?


Označujeme jej jako prastarou a mýty opředenou rostlinu. Ačkoliv se to nezdá, jedná se o ovoce. Olivy jsou plody, které rostou na olivovníku. Tento strom dokáže přežít i v nepříznivých podmínkách, ale roste pomalým tempem. Než začne produkovat dobrou úrodu, může to trvat i 8 let. V Egyptě byly listy olivovníku spojovány s boží silou a ozdoba z těchto listů se dávala těm, kteří zvítězili v olympijských hrách. Olivovník nikdy nenapadnou škůdci ani choroby, neboť je odolnější než ostatní stromy a díky tomu přežije i v těch nejhorších podmínkách (sucho, kamenité svahy a dokonce i oheň). První zmínky o olivovnících pocházejí z Asie a olivy se začali zdokonalovat už před 6 tisíci lety v Sýrii a na Krétě. Díky zeleným plodům a stále zeleným listům je tento strom nazýván “věčným”. Olivy mění svou barvu ze zelené na červenou, pak jsou fialové a nakonec černé. Čím jsou tmavější, tím jsou jemnější a mají sladší chuť.


Druhy


Rozlišujeme několik druhů podle odrůdy či způsobu zpracování. Ve většině případů jsou ale pojmenovány podle místa pěstování. Náplně oliv jsou také různé - ančovička, losos, kreveta, citrón, mandle, sýr, slanina či tuňák, ale máme olivy i se sýrem s modrou plísní či se můžete setkat s mandarinkou v olivě. Existují šťavnaté řecké olivy, které připomínají mandle, a této odrůdě se říká - Kalamata. Trošku slané, bylinkové a také křupavé jsou olivy s názvem - Picholine. Ve Španělsku se pěstují olivy Mazanillo, jenž patří mezi nejčastější a pěkně kulaté olivy na světě. Olivy ořechové chuti jsou z Provence a jejich název je Nicoise. Oliv je obrovské množství a je jen na vás, kolik druhů ochutnáte.


Použití nejen v kuchyni


Hlavně ve studené kuchyni se používá olivový olej pro svou lehkou a jemnou chuť. Takže se přidává do salátů, je v pomazánkách, olivy můžeme dát na pizzu, do pečiva, omáček a k masům. Také se výborně hodí k těstovinám nebo je přidáme na jednohubky. Samotné olivy si můžeme dopřát třeba k vínu. Kromě toho, že výtečně chutnají, tak jsou prospěšné našemu zdraví. Olivy nám léčí různá poranění, působí jako antioxidanty, mají antibakteriální účinky a chrání před rakovinou. Díky tomu, že jsou olivy plné sodíku, vápníku a dalších látek, doporučují se jíst i kvůli tvorbě kostí a pevnosti zubů. V kosmetice nám chrání a oživují vlasy a pleť. Díky olejům a dalším prvkům jsou olivy používány pro vypnutí pleti, má omlazující účinky.


Na co si dát pozor


Pokud kupujete olivy balené v sáčcích, měli byste je kupovat spíše ve skle či plechovce. Olivy v sáčku jsou nejméně kvalitní, neboť je takový obal nemůže uchránit před jejich deformací a protože jejich nálev obsahuje více soli. Nejlépe si pochutnáte na olivách v plechovkách. Jsou konzervované a jejich obal je chrání proti poškození i světlu.


přidejte na:

24. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář