Podzim je tady. Se všemi jeho krásami jako je poletování barevných listů ze stromu, ale i se svými rozmary v podobě sychravého počasí, které s sebou přináší nepříjemnou únavu a oslabený organismus. Tělo potřebuje na podzim zvýšenou péči, aby bylo připraveno na zimu. Rovněž se zvyšuje nárok na vitamíny a minerály. Výraznější ochlazení či oteplení zatěžuje obranyschopnost. K podzimnímu období neodmyslitelně patří i padající ořechy ze stromů. Odpradávna tvoří významnou součást jídelníčku. V Číně se v lidovém léčitelství používají dodnes. Do různých jídel začali ořechy používat Římané, Peršané a Arabové a později se tato praxe ujala i v Evropě.
Kouzelné účinky ořechů
Někteří lidé se vyhýbají konzumaci ořechů z důvodu přibírání na váze, ale ve skutečnosti pojídání ořechů hubnutí napomáhá. Obsahují totiž zdraví prospěšné látky, které jsou přirozeného původu a také lehce vstřebatelné. Vždyť málokterá oslava, párty či večírek se obejde bez oříšků, ale vychutnat si je můžete i v pohodlí domova, třeba u televize. Jsou chutné a skvěle se hodí k vínu. Zobání oříšků je velmi oblíbené. Měly by se jíst v syrovém stavu, pražením či jinými úpravami ztrácejí drahocenné složky. Můžete si hrst oříšků dopřát několikrát během týdne. Dodají vašemu tělu energii. Některé druhy pomáhají hubnout, jiné usnout nebo jsou zdrojem vitamínů. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály. Některé jsou zdravější jiné méně. Pojďme se podívat na ty zdravější varianty.
Mandle
Obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů a jsou bohatým zdrojem vitamínů E. Jejich pojídání působí pozitivně na střeva. Vysoký obsah hořčíku hraje velkou roli při regulaci hladiny cukru v krvi.
Kešu ořechy
Mají v sobě hodně železa a zinku, jsou také dobrým zdrojem hořčíku. Pravidelná konzumace zlepšuje imunitu i paměť, pomůže ovládnout anémii. Bojují proti únavě a špatné koncentraci.
Vlašské ořechy
S největším obsahem antioxidantů přispívají k omlazení buněk. Chrání tělo před různými záněty, chorobami srdce a rakovinovým onemocněním, předčasným stárnutím a buněčným poškozením. Pomáhají srdci a tepnám. Zlepšují astma, mají vliv na ledviny, plíce a tlusté střevo.
Pekanové ořechy
Podporují funkci srdce, snižují cholesterol, bojují proti bakteriím a virům včetně chřipky a nachlazení.
Para ořechy
Jsou velkým zdrojem selenu, proto jsou velice silným bojovníkem proti rakovině, ale také v prevenci šedého zákalu, při tvorbě hormonů štítné žlázy. Jsou velice kalorické proto s pojídáním opatrně. Stačí sníst čtyři para ořechy za den.
Pistácie
Mají nejméně kalorií a proto jsou to „hubnoucí ořechy”, které chutnají skvěle. Jejich konzumace prospívá svalům, nervovému systému, imunitě a také dobré náladě. Snižují krevní tlak.
Lískové ořechy
Působí pozitivně na oči, cukrovku druhého typu a stařeckou demenci. Mají vysoký obsah mononasycených tuků jenž působí pozitivně na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Podporují zdraví celkově díky vysokému obsahu vlákniny, vápníku, hořčíku, zinku, kyseliny listové a biotinu.
Nebojte se pravidelné konzumace ořechů, můžou vám celkově zlepšit zdraví. Kdo je hubený a má rychlý metabolismus si jich může dopřát více. Naopak lidé s pomalým metabolismem by měli konzumovat menší množství. Lidé s nadváhou by je měli používat jako lék, ne na nasycení.