Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ořechy - zdravý balzám pro nervy



Podzim je tady. Se všemi jeho krásami jako je poletování barevných listů ze stromu, ale i se svými rozmary v podobě sychravého počasí, které s sebou přináší nepříjemnou únavu a oslabený organismus. Tělo potřebuje na podzim zvýšenou péči, aby bylo připraveno na zimu. Rovněž se zvyšuje nárok na vitamíny a minerály. Výraznější ochlazení či oteplení zatěžuje obranyschopnost. K podzimnímu období neodmyslitelně patří i padající ořechy ze stromů. Odpradávna tvoří významnou součást jídelníčku. V Číně se v lidovém léčitelství používají dodnes. Do různých jídel začali ořechy používat Římané, Peršané a Arabové a později se tato praxe ujala i v Evropě. 

Kouzelné účinky ořechů 

Někteří lidé se vyhýbají konzumaci ořechů z důvodu přibírání na váze, ale ve skutečnosti pojídání ořechů hubnutí napomáhá. Obsahují totiž zdraví prospěšné látky, které jsou přirozeného původu a také lehce vstřebatelné. Vždyť málokterá oslava, párty či večírek se obejde bez oříšků, ale vychutnat si je můžete i v pohodlí domova, třeba u televize. Jsou chutné a skvěle se hodí k vínu. Zobání oříšků je velmi oblíbené. Měly by se jíst v syrovém stavu, pražením či jinými úpravami ztrácejí drahocenné složky. Můžete si hrst oříšků dopřát několikrát během týdne. Dodají vašemu tělu energii. Některé druhy pomáhají hubnout, jiné usnout nebo jsou zdrojem vitamínů. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály. Některé jsou zdravější jiné méně. Pojďme se podívat na ty zdravější varianty. 

Mandle 

Obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů a jsou bohatým zdrojem vitamínů E. Jejich pojídání působí pozitivně na střeva. Vysoký obsah hořčíku hraje velkou roli při regulaci hladiny cukru v krvi. 

Kešu ořechy 

Mají v sobě hodně železa a zinku, jsou také dobrým zdrojem hořčíku. Pravidelná konzumace zlepšuje imunitu i paměť, pomůže ovládnout anémii. Bojují proti únavě a špatné koncentraci. 

Vlašské ořechy 

S největším obsahem antioxidantů přispívají k omlazení buněk. Chrání tělo před různými záněty, chorobami srdce a rakovinovým onemocněním, předčasným stárnutím a buněčným poškozením. Pomáhají srdci a tepnám. Zlepšují astma, mají vliv na ledviny, plíce a tlusté střevo. 

Pekanové ořechy 

Podporují funkci srdce, snižují cholesterol, bojují proti bakteriím a virům včetně chřipky a nachlazení. 

Para ořechy 

Jsou velkým zdrojem selenu, proto jsou velice silným bojovníkem proti rakovině, ale také v prevenci šedého zákalu, při tvorbě hormonů štítné žlázy. Jsou velice kalorické proto s pojídáním opatrně. Stačí sníst čtyři para ořechy za den. 

Pistácie 

Mají nejméně kalorií a proto jsou to „hubnoucí ořechy”, které chutnají skvěle. Jejich konzumace prospívá svalům, nervovému systému, imunitě a také dobré náladě. Snižují krevní tlak. 

Lískové ořechy 

Působí pozitivně na oči, cukrovku druhého typu a stařeckou demenci. Mají vysoký obsah mononasycených tuků jenž působí pozitivně na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Podporují zdraví celkově díky vysokému obsahu vlákniny, vápníku, hořčíku, zinku, kyseliny listové a biotinu. 

Nebojte se pravidelné konzumace ořechů, můžou vám celkově zlepšit zdraví. Kdo je hubený a má rychlý metabolismus si jich může dopřát více. Naopak lidé s pomalým metabolismem by měli konzumovat menší množství. Lidé s nadváhou by je měli používat jako lék, ne na nasycení.

Fotogalerie

romik

12. 10. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře