Osvěžte se nápojem dlouhověkosti

Zdraví máme jen jedno, a proto by nám mělo záležet i na tom, jak s ním nakládáme. Po zimě je navíc tělo značně oslabené, chybí mu důležité sady vitaminů, a tak je i náchylnější k virózám a dalším nemocem. Chcete-li se proti bacilům opevnit a nastartovat svůj metabolismus, mohli byste zkusit kombuchu.

Kombucha patří k fermentovaným nápojům a jeho blahodárné účinky jsou známé již více než dvě tisíciletí.

Co je to kombucha

Kombucha je lehký a mírně šumivý nápoj, který vzniká spojením několika druhů čajů, cukru a speciálních živých kultur. Základem je rosolovitá hmota, která se nejvíc podobá houbě.

Proč je vhodné konzumovat kombuchu

Obsahuje živá probiotika, která podporují trávení a vytvářejí základ pro silnou imunitu. Pomáhá normalizovat míru cholesterolu a krevního cukru. Podporuje zdravou funkci jater a ledvin. Díky vysokému množství antioxidantů, flavonoidů a organických kyselin se považuje za elixír zdraví.

Jak si kombuchu připravit doma

K přípravě domácí kombuchy budete potřebovat sypaný čaj (nejlépe černý), cukr a kombuchovou kulturu.Osvěžte se nápojem dlouhověkosti

Jak na to? Uvařte 2 litry vody, přidejte 150 g cukru a nechte louhovat 8 g černého sypaného čaje. Odstraňte čaj a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Přelijte do skleněné nádoby, kde dojde k fermentaci. Přidejte 2 dl tekutiny, ve které jste si kombuchu donesli. Kombuchovou kulturu dejte do nádoby s čajem světlejší stranou nahoru. Překryjte vršek utěrkou a zajistěte gumičkou. Dejte na tmavé místo s teplotou maximálně do 22 stupňů. Za týden se můžete pustit do popíjení.

Kombuchový ocet

Kromě základního perlivého nápoje si můžete vyrobit (koupit) i kombuchový ocet. Pokud si kombuchu pěstujete doma, stačí, když ji necháte pracovat zhruba dva týdny. Po této době vstřebá veškerý cukr a místo perlivého nápoje dostanete octově kyselou tekutinu.

Mohou kombuchu pít těhotné ženy?

Aktuálně neexistuje žádná studie, která by nedoporučovala těhotným či kojícím ženám konzumaci kombuchy. Určitě je však vhodné mít na paměti, že obsahuje černý čaj, a tedy i kofein, je fermentovaná a často i nepasterizovaná. Z těchto důvodů je lepší konzumaci kombuchy konzultovat se svým lékařem.

přidejte na:
BB

03. 05. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář