Pagáče nejsou typickým jídlem jen ve slovenské kuchyni. Pogácsa (pogáč, pagáč) se připravuje i v maďarské kuchyni. Jedná se o kulaté sladké či slané pečivo, které se vyrábí z kvasnicového těsta a jí se teplé.
Škvarkové pagáče, které chutnají stejně jako ty, co nám dělávaly naše babičky
Hladká mouka - ½ kg
Škvařené vepřové sádlo - 1 lžíce
Sůl - 2 lžičky
Mléko - 2 dcl
Droždí - 1 kostka
Vejce - 1 ks
Kmín - na posypání
Škvarky - 40 dkg (+ 1 lžíce sádla)
Těsto si vytvoříte z mouky, kvásku, vajíčka, soli a z 1 lžíce sádla. Všechno promíchejte a nechte vykynout. Pokud bude těsto až příliš tuhé, přidejte tam trochu vlažné vody. Mezitím, co vám bude těsto kynout, si pomelte škvarky a přimíchejte do nich lžíci sádla.
Po vykynutí si těsto rozválejte na pomoučeném válu či kuchyňské lince. Vyválejte tenký plát, na který pak rozetřete škvarky. Pak těsto přeložte shora dolů a poté ještě zleva doprava. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ještě kynout. Tento postup s překládáním a kynutím zopakujte ještě 2x.
Nakonec těsto rozválejte, vykrojte kolečka a uložte je na suchý plech. Nechte je na plechu ještě 10 minut kynout. Nyní je potřete vajíčkem, posypte každý pagáč malým množstvím kmínu a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Jakmile se upečou do zlatova, nechte je chvilku ochladit a ihned podávejte, dokud jsou ještě teplé.
Bramborové pagáče
Hladká mouka - 400 g
Tuk - 100 g (rama nebo smetol)
Brambory - 300 g (musí být ale vařené ve slupce)
Vejce - 1 ks (na potření)
Vaječné žloutky - 3 ks
Mleté škvarky - 200 g
Sůl - špetka
Kmín, hrubozrnná sůl - dle chuti (na posypání)
Zakysaná smetana - 100 ml
Na kuchyňskou linku či na vál si prosejte mouku, přidejte tuk spolu s mletými škvarky a důkladně promíchejte. Vařené brambory musíte nejprve protlačit a pak je přidejte ke škvarkům. Přidejte tam i smetanu, špetku soli a žloutky.
Nyní z toho vypracujte těsto, které pak rozválíte a přeložíte. Postup zpracování je podobný jako příprava listového těsta. Těsto nechte odpočinout minimálně na 15 minut. Poté jej ještě 2x přeložte a opět nechte odpočívat. Mezitím si už můžete předehřát troubu na 180 - 200 °C, dle zkušeností s vaší troubou.
Těsto rozválejte na silný plát (cca 1,5 cm) a přes celé těsto vykrojte pomocí nože hustou mřížku. Nyní už můžete vykrajovat kolečka (pagáče), položit je na plech s pečícím papírem a potřít jedním rozšlehaným vejcem. Jestli chcete, můžete přidat na každý pagáč trochu kmínu a hrubozrnné soli. Pečte je tak dlouho, aby vám trošku vykynuly a získaly zlatavý nádech.
remark3dcz 15. 11. 2016, 01:58