Pagáče

Pagáče nejsou typickým jídlem jen ve slovenské kuchyni. Pogácsa (pogáč, pagáč) se připravuje i v maďarské kuchyni. Jedná se o kulaté sladké či slané pečivo, které se vyrábí z kvasnicového těsta a jí se teplé.

Škvarkové pagáče, které chutnají stejně jako ty, co nám dělávaly naše babičky

  • Hladká mouka - ½ kg

  • Škvařené vepřové sádlo - 1 lžíce

  • Sůl - 2 lžičky

  • Mléko - 2 dcl

  • Droždí - 1 kostka

  • Vejce - 1 ks

  • Kmín - na posypání

  • Škvarky - 40 dkg (+ 1 lžíce sádla)



Těsto si vytvoříte z mouky, kvásku, vajíčka, soli a z 1 lžíce sádla. Všechno promíchejte a nechte vykynout. Pokud bude těsto až příliš tuhé, přidejte tam trochu vlažné vody. Mezitím, co vám bude těsto kynout, si pomelte škvarky a přimíchejte do nich lžíci sádla.


Po vykynutí si těsto rozválejte na pomoučeném válu či kuchyňské lince. Vyválejte tenký plát, na který pak rozetřete škvarky. Pak těsto přeložte shora dolů a poté ještě zleva doprava. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ještě kynout. Tento postup s překládáním a kynutím zopakujte ještě 2x.


Nakonec těsto rozválejte, vykrojte kolečka a uložte je na suchý plech. Nechte je na plechu ještě 10 minut kynout. Nyní je potřete vajíčkem, posypte každý pagáč malým množstvím kmínu a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Jakmile se upečou do zlatova, nechte je chvilku ochladit a ihned podávejte, dokud jsou ještě teplé.

Bramborové pagáče


  • Hladká mouka - 400 g

  • Tuk - 100 g (rama nebo smetol)

  • Brambory - 300 g (musí být ale vařené ve slupce)

  • Vejce - 1 ks (na potření)

  • Vaječné žloutky - 3 ks

  • Mleté škvarky - 200 g

  • Sůl - špetka

  • Kmín, hrubozrnná sůl - dle chuti (na posypání)

  • Zakysaná smetana - 100 ml


Na kuchyňskou linku či na vál si prosejte mouku, přidejte tuk spolu s mletými škvarky a důkladně promíchejte. Vařené brambory musíte nejprve protlačit a pak je přidejte ke škvarkům. Přidejte tam i smetanu, špetku soli a žloutky.


Nyní z toho vypracujte těsto, které pak rozválíte a přeložíte. Postup zpracování je podobný jako příprava listového těsta. Těsto nechte odpočinout minimálně na 15 minut. Poté jej ještě 2x přeložte a opět nechte odpočívat. Mezitím si už můžete předehřát troubu na 180 - 200 °C, dle zkušeností s vaší troubou.


Těsto rozválejte na silný plát (cca 1,5 cm) a přes celé těsto vykrojte pomocí nože hustou mřížku. Nyní už můžete vykrajovat kolečka (pagáče), položit je na plech s pečícím papírem a potřít jedním rozšlehaným vejcem. Jestli chcete, můžete přidat na každý pagáč trochu kmínu a hrubozrnné soli. Pečte je tak dlouho, aby vám trošku vykynuly a získaly zlatavý nádech.


přidejte na:

20. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Zkusit

remark3dcz 15. 11. 2016, 01:58