Paleo strava


Mnozí z vás jistě nějakou dietu vyzkoušeli či prošli určitým stylem stravování. Ráda bych vám přiblížila Paleo kuchyni, která představuje zdravou a pestrou formu stravování. Je označována za stravu doby kamenné, protože trávicí systém lidí je přizpůsobený přirozené stravě paleolitických předků. Lidské geny se totiž za několik tisíc let nezměnily, ale stravovací návyky lidí ano. Se vznikem zemědělství se do našeho jídelníčku dostaly nevhodné potraviny, které zatěžují náš organismus jako luštěniny, obilniny, cukry, rafinované oleje, ochucovadla a margaríny. Díky tomu se objevují různé civilizační nemoci, hlavně obezita, cukrovka i onemocnění trávícího traktu.


Složení jídelníčku


Tato strava je založena na konzumaci libového masa, ryb, mořských plodů, ovoce, zeleniny, vajec, různých druhů ořechů, semínek a oleje (kokosový, olivový…). Bylinky a koření prospívají trávení, proto se můžou hojně v paleo stravě využívat. Naopak by jste z jídelníčku měli vyřadit mléčné výrobky, cukry, luštěniny, obilniny, brambory, rostlinné oleje a průmyslově zpracované potraviny. Pití alkoholu, kávy i čaje byste měli taky vynechat. Občas si můžete dopřát kvalitní kávu i hořkou čokoládu, ale s obsahem nejméně 70 % kakaa. Tento styl stravování se vám může zdát málo pestrý, ale vězte, že jste na omylu, vždyť se zeleninou se dá vykouzlit spousta chutných pokrmů nebo příloh. Na oběd si můžete připravit maso se zeleninou a věřte není to omezování. Je to přirozený způsob stravování, na který nejsme zvyklí díky zažitým stravovacím návykům. Jde o použití přirozených potravin bez konzervantů a éček, snížení sacharidů ve stravě a zvýšení zeleniny, tuků a bílkovin.


Přístup k Paleo stravě


Spousta lidí se nemůže oprostit od zaběhnutých stereotypů, načež si představit snídani či večeři bez pečiva. Paleo strava není považována za dietu, ale určitý životní styl. Její směr není vůbec špatný, jde hlavně o kvalitu potravin a také se snaží nahradit sacharidy zdravými tuky, které obsahují třeba ořechy. Všem samozřejmě tato strava nebude vyhovovat, ale jsou i takoví, kteří si touto stravou vylepšili svůj zdravotní stav. Mnohem lépe spí a snížili svoji hmotnost, což ale není hlavním účelem této stravy. Určitě mi dáte za pravdu, že na prvním místě je naše zdraví. Pokud máte cukrovku, nadváhu nebo onemocnění trávícího traktu, zkuste hledat spojení mezi zdravotním stavem a životním stylem. Nikdo přece nemůže nutit člověka do něčeho co sám nechce a o čem není přesvědčen. Je to individuální rozhodnutí.


přidejte na:

28. 08. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář