Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Palmový olej - pomalý zabiják


Palmový olej - je opravdu tak škodlivý?


Názory na palmový olej jsou rozporuplné. Na jedné straně jsou výrobci, kteří mají z jeho využívání radost především kvůli nízké ceně, ale na druhé straně jsou spotřebitelé, jenž rozčiluje chování společnosti. Jedná se o kvalitu a chuť potravin a také se lidem nelíbí, že se kvůli palmového oleje musí kácet deštné pralesy. Kvůli toho vymírá spousta druhů zvířat a rostlin.


Co je to vlastně ten palmový olej?


Palmový olej se vyrábí z dužiny plodů palmy olejné. Obsahuje především nasycené mastné kyseliny, jenž má negativní vliv na různá kardiovaskulární onemocnění. Tento olej se získává vícestupňovou rafinací a jeho bod zakouření je 210 °C. Bod zakouření je teplota, při které se z oleje začne kouřit. Pak už je přepálený a už není vhodné jej dále používat, jelikož je přepálený olej jednou z rakovinotvorných látek. Kvůli vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin palmový olej není moc kvalitní.


V procesu výroby se pak ztužuje a vznikají tím trans-nenasycené mastné kyseliny. Používá se téměř všude - ke smažení, pečení, do různých náplní nebo se z něj vyrábí polevy. Palmový olej je bohužel skoro všude. Nejčastěji ho najdete v cukrovinkách, pečivu, mléčných výrobcích, pomazánkách, sušenkách, tucích, slaných pochutinách, polotovarech, dokonce i v kojenecké výživě či v kosmetických přípravcích. Využívá se i jako složka biopaliva.


Pokud si myslíte, že se tento olej začal používat docela nedávno, jste na omylu. Používá se již několik desetiletí, ale tehdy s ním ještě nikdo neměl problémy. Nevědělo se o něm. Až od prosince 2014 se muselo na obalech uvádět přesné složení výrobku. I olej musel být označený, odkud pochází. Do té doby to byl jen obyčejný rostlinný olej, ale pak už výrobci museli s pravdou ven. Můžete objevit, že v tyčince či pečivu je olej ze 6ti různých rostlin.


Jak ho odhalíte v potravinách a kosmetických přípravcích?


Pořádně čtěte informace na obalu jednotlivých výrobků. Palmový olej se může maskovat pod obrovským množstvím názvů - palm sterine, palmojádrový olej, palm olein, cocoa butter substitute, CBE nebo cocoa butter equivalent. U kosmetických přípravků se používají názvy například - Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palmitoyl Oxostearamide, Stearate, Glyceryl, Stearic Acid, Sodium Laureth Sulfate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate či také Palm Stearine a spousta dalších.


Fotogalerie

Veronika

27. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře