Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Palmový olej - pomalý zabiják


Palmový olej - je opravdu tak škodlivý?


Názory na palmový olej jsou rozporuplné. Na jedné straně jsou výrobci, kteří mají z jeho využívání radost především kvůli nízké ceně, ale na druhé straně jsou spotřebitelé, jenž rozčiluje chování společnosti. Jedná se o kvalitu a chuť potravin a také se lidem nelíbí, že se kvůli palmového oleje musí kácet deštné pralesy. Kvůli toho vymírá spousta druhů zvířat a rostlin.


Co je to vlastně ten palmový olej?


Palmový olej se vyrábí z dužiny plodů palmy olejné. Obsahuje především nasycené mastné kyseliny, jenž má negativní vliv na různá kardiovaskulární onemocnění. Tento olej se získává vícestupňovou rafinací a jeho bod zakouření je 210 °C. Bod zakouření je teplota, při které se z oleje začne kouřit. Pak už je přepálený a už není vhodné jej dále používat, jelikož je přepálený olej jednou z rakovinotvorných látek. Kvůli vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin palmový olej není moc kvalitní.


V procesu výroby se pak ztužuje a vznikají tím trans-nenasycené mastné kyseliny. Používá se téměř všude - ke smažení, pečení, do různých náplní nebo se z něj vyrábí polevy. Palmový olej je bohužel skoro všude. Nejčastěji ho najdete v cukrovinkách, pečivu, mléčných výrobcích, pomazánkách, sušenkách, tucích, slaných pochutinách, polotovarech, dokonce i v kojenecké výživě či v kosmetických přípravcích. Využívá se i jako složka biopaliva.


Pokud si myslíte, že se tento olej začal používat docela nedávno, jste na omylu. Používá se již několik desetiletí, ale tehdy s ním ještě nikdo neměl problémy. Nevědělo se o něm. Až od prosince 2014 se muselo na obalech uvádět přesné složení výrobku. I olej musel být označený, odkud pochází. Do té doby to byl jen obyčejný rostlinný olej, ale pak už výrobci museli s pravdou ven. Můžete objevit, že v tyčince či pečivu je olej ze 6ti různých rostlin.


Jak ho odhalíte v potravinách a kosmetických přípravcích?


Pořádně čtěte informace na obalu jednotlivých výrobků. Palmový olej se může maskovat pod obrovským množstvím názvů - palm sterine, palmojádrový olej, palm olein, cocoa butter substitute, CBE nebo cocoa butter equivalent. U kosmetických přípravků se používají názvy například - Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palmitoyl Oxostearamide, Stearate, Glyceryl, Stearic Acid, Sodium Laureth Sulfate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate či také Palm Stearine a spousta dalších.


Fotogalerie

Veronika

27. 05. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře