Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pampeliška v kuchyni


Pampeliška není jen nádhernou květinou. Je to v podstatě zelenina, která má i léčivé účinky. Možná proto se jí říká - smetánka lékařská. Možná je dobře, že o ní jako o zelenině mnoho lidí neví. Jinak by asi nerostla na každé louce a už by bohužel nebyla k sehnání zdarma. Celá rostlinka se dá využít a my vám poradíme, jak na to.


Účinky


Léčebné účinky nemá jen samotný květ, můžete využít i kořen a listy. Pampeliška pomáhá čistit krev a odstraňovat škodlivé látky z těla. Také je močopudná a doporučuje se užívat při poruchách jater, ledvin, žlučníku, močových cest a podobně.


Je vhodná pro diabetiky, neboť umí snížit hladinu krevního cukru. Taktéž pomáhá i revmatikům. Obraťte se na ni i v případě, že máte problémy s trávením a látkovou výměnou. Med z pampelišek se používá na zmírnění kašle a s pampeliškovým mlékem se prý dobře léčí kuří oka a bradavice.



Med z pampelišek (2 - 3 zavařovací sklenice)

  • Pampeliškové květy - 300 ks

  • Voda - 1 l

  • Krystalový cukr - 1 kg

  • Pomeranč - 1 ks

  • Citron - 1 ks




Květy důkladně opláchněte ve studené vodě a pak je dejte vařit minimálně na 20 minut. Po uvaření je odstavte a nechte je louhovat 24 hodin. Když vám voda zezelená, nemusíte se bát, tak to má být. Po 1 dni je zceďte do jiného hrnce a květy odstraňte. Do směsi pak přidejte cukr a šťávu z pomeranče a citronu.


Pozor ale, aby vám tam nespadly pecky. Směs dejte vařit a občas ji promíchejte. Počkejte až zhoustne (asi za 2 hodiny - možná dřív) a hotovou dávku medu poznáte dle zlaté barvy a bude hustý jako běžný včelí med. Je důležité, abyste vařili pomaleji, jinak se vám cukr při karamelizaci připálí. Pak už jen med nalijte do sterilních zavařovacích sklenic a pořádně zavíčkujte.


Pampeliškový čaj


Tento čaj pomáhá při pálení žáhy nebo žaludečních, ledvinových a trávících potížích. Připravte si menší hrnec a dejte do něj 1 vrchovatou lžičku nařezaného sušeného kořene pampelišky a zalijte ¼ litru vody. Krátce povařte a nechte vyluhovat přibližně 15 minut.




Fotogalerie

Veronika

25. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Marcianto
Je hezké, že teď, na konci července dáváte článek o pampeliškách a recepty z nich, ale poraďte mi, kde je teď mám natrhat?

Marcianto 25. 07. 2016, 18:00

Facebook komentáře