Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Panettone

Ne každý z nás má talent na pletení vánoček. Chce to cvik. Tak proč nezkusíte jednodušší vánoční dezert přímo z Itálie? Při přípravě Panettone se bez pletení hravě obejdete a chutná podobně jako naše česká bábovka. Jen se do ní navíc přidává kandované ovoce. Panettone je vlastně exotičtější formou vánoček či mazanců. Je vláčný a tvarem připomíná nadýchaný kopeček. Peče se v ozdobné papírové formě, jenž je přímo určena na pečení Panettonů. Sice se jedná o časově náročnější recept kvůli delší době kynutí, ale nakonec nebudete litovat.

Panettone - sladký vánoční chléb

  • Rum - 2 lžíce

  • Vlažná voda - 150 ml

  • Horká voda - 2 lžíce

  • Hladká mouka - 415 g

  • Třtinový cukr - 150 g

  • Med - 1 lžíce

  • Vejce - 3 ks (kupte raději “šťastná” vejce - od slepiček, které mají volný výběh)

  • Sušené instantní droždí - ½ lžičky

  • Sůl - ½ lžičky

  • Citronová kůra - z 1 ks (raději použijte bio citron)

  • Vanilkový cukr - 1 lžíce

  • Hrozinky - 1 hrnek

  • Kandovaná citronová nebo pomerančová kůra - 1 hrst

  • Rozpuštěné máslo - 1 lžíce

  • Změklé máslo - 150 g

  • Papírová forma na panettone (průměr 13 cm) - 2 ks (případně více menších forem - cca 14-16 ks)

  • Špejle či kovové jehly - 4 ks (v případě menších forem - více špejlí)


#chefparade-siroky 

V menší misce si nejprve smíchejte hrozinky s rumem a 2 lžícemi horké vody. Jestli máte dostatek času, je lepší nechat hrozinky namočené celou noc. Tím do sebe vodu s rumem krásně vstřebají. Poté si smíchejte mouku, sůl, přidejte droždí, citronovou kůru a vanilkový cukr. V další míse si připravte směs z vajec, medu a vlažné vody.


Nyní obě směsi pomalu spojte, ať už je smícháte ručně či v kuchyňském robotu. Až ze směsi vypracujete hladké těsto, můžete začít přidávat máslo. Ale přidávejte ho pomalu po lžících, abyste jej dobře zapracovali. Hrozinky pak sceďte, přihoďte k nim do mísy kandovanou kůru a rozpuštěné máslo.


Pak vše zapracujte do těsta a nechte při pokojové teplotě kynout. Těsto by mělo zvětšit svůj objem až trojnásobně, takže mu dopřejte 12 až 15 hodin. Jakmile vám vykyne, rozdělte jej na 2 díly (2 formy) či na více menších (14-16 ks). Každou část těsta trochu roztáhněte, aby vznikl obdélník, a následně všechny rohy zahněte do středu.


Vznikne vám těsto ve tvaru koule. Tou stranou, kde jste zahnuly rohy, položte těsto směrem dolů do papírové formy. Poté obě těsta přikryjte nějakou suchou a čistou utěrkou, umístěte na teplé místo a nechte opět kynout minimálně 3 - 5 hodin. Těsto pak krásně vystoupá až k okraji formy.


Dejte je péct do rozehřáté trouby na 185 °C (u horkovzdušné stačí 165 °C). Pečte minimálně 60 - 70 minut. Těsto ale raději průběžně kontrolujte pomocí špejle. Panettone bude hotové, když vytáhnete jen lehce vlhkou špejli, ale nesmí být mokrá. Nakonec už jen stačí počkat, až panettone vychladne, a můžete podávat jen tak samotný či s máslem a marmeládou.


Fotogalerie

01. 12. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře