Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Paprika v kuchyni


Paprika v kuchyni


Paprika je zdraví prospěšná zelenina, která pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Existuje v různých barvách, tvarech a liší se i svou chutí. Může být sladká, ale i pálivá a seženete ji i v mleté podobě jako koření.


Účinky


Papriky jsou bohaté na provitamín A, vitamín B, C a E a obsahují i spoustu minerálních látek - draslík, hořčík, síra, mangan, měď, vápník, železo a mnoho dalších. Díky rutinu nám papriky chrání cévy - zpevňují je a působí i jako prevence před jejich kornatěním. Flavonoidy bojují proti zánětu a mají i antivirové a antioxidační účinky. Obsahují i capsanthin, capsorubin a mastné kyseliny. Pálivost paprik způsobuje kapsaicin, který pomáhá při trávicích potížích a také zlepšuje střevní mikroflóru.




Plněné papriky, jak je ještě neznáte (3 porce)


  • Paprika - 3 ks (velké)

  • Quinoa - 70 g černé a 30 g bílé

  • Sojové vločky - 50 g

  • Cibule - 1 ks (nakrájejte na drobno)

  • Česnek - 1 stroužek

  • Římský kmín - 1 lžička

  • Tamari - 1 lžíce

  • Rýžový ocet - ½ lžíce

  • Pepř, chilli - dle vaší chuti

  • Olivový olej



Quinou musíte nejprve důkladně propláchnout a pak ji můžete zalít vodou (250 ml). Vařte ji v hrnci přikrytém pokličkou. Jakmile se začne vařit, hned ztlumte vařič na minimální teplotu (nejmenší plamen) a vařte asi 15 minut. Sojové vločky naložte do mísy se studenou vodou přibližně na 30 minut, pak vodu slijte a dejte je vařit.


Po 10 minutách vám vločky pěkně nabobtnají a změknou. Nakrájenou cibuli osmažte na olivovém oleji dozlatova, pak k ní přidejte česnek a římský kmín a nechte vše chvilku smažit, aby se uvolnila vůně. Cibuli s česnekem a kmínem společně se sojovými vločkami vmíchejte do quinoy. Směs pak dochuťte tamari, rýžovým octem a pepřem.


Ti, kteří mají rádi pálivější pokrmy, mohou přidat i trochu (nebo naopak hodně) chilli. Zbývá už jen připravit papriky. Stačí je omýt, vyříznout střed se semínky a naplnit až po okraj naší směsí. Trochu je potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby (200 °C). Hotový pokrm poznáte podle černých fleků, které se začnou objevovat po několika minutách.


Fotogalerie

Veronika

01. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře