Pastiňáková polévka

Setkali jste se už někdy s pojmem “pastiňák”? Je jednou ze zapomenutých a méně známých potravin, což je obrovská škoda. Většině z nás to možná nic neřekne, ale jedná se o kořenovou zeleninu, která je velmi podobná petrželi. Její chuť je však sladší.


Přidává se do polévek, salátů, brambor, ale lze jej konzumovat i samotný či smažený, vařený, dušený nebo zapečený. Jelikož je sladší než petržel, přidává se nejčastěji do dětských pokrmů. Pastiňák si určitě zaslouží i vaši pozornost, tak si z něj dnes zkuste připravit vynikající polévku.

#damejidlo-siroky 

Pastiňáková polévka s hoblinami (4 - 6 porcí)


  • Pastiňák - 3 ks (vybírejte větší kusy, aby celkově vážily cca 450 g)

  • Česnek - 3 stroužky

  • Jarní cibulka - 4 ks (zpracujte jen tu bílou část)

  • Řapíkatý celer - 4 kousky (1 kus by měl mít kolem 12 cm na délku)

  • Sušené hřiby - 10 g

  • Olivový olej - 3 lžíce

  • Smetana na vaření - 100 ml (klidně můžete použít i tučnější smetanu ke šlehání)

  • Kuřecí či zeleninový vývar - 1 l (pokud se vám nechce připravovat vývar, postačí horká voda)

  • Mořská sůl, nahrubo mletý barevný pepř - na dochucení


Když připravujete polévku ze sušených hřibů, musíte je nejprve namočit do mléka či vody na 15 minut, aby změkly. Pak je v mléce chvíli povařte, stačí 5 minut. Nyní si oloupejte česnek a nakrájejte na plátky. Jarní cibulku a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na kolečka. Pastiňák oloupejte a nakrájejte nahrubo. Připravte si velký hrnec, ideálně těžký litinový, nalijte do něj olivový olej a začněte smažit cibuli, česnek a celer.


Po několika minutách přidejte i pastiňák, chvíli ho nechte smažit a pak vše zalijte vodou či vývarem. Polévku nechte vařit minimálně 10 minut. Přidejte uvařené houby, ale předtím slijte mléko, ve kterém jste je vařili. Nakonec už jen rozmixujte všechny suroviny do hladka a dochuťte solí a pepřem. Po ochutnání polévky ještě přilijte smetanu, krátce povařte a máte hotovo.


Na pastiňákové hoblinky si připravte tyto ingredience:


  • Pastiňák - 2 ks (velké - celkem cca 400 g)

  • Hrubá mořská sůl - na dochucení

  • Rostlinný olej - na smažení


Pastiňáky si oloupejte a začněte je krájet na tenké plátky. Poté si do pánve nalijte větší množství oleje a v něm osmažte pastiňákové hoblinky. Jakmile zezlátnou (cca po 5 minutách), jsou hotové. Vyndejte je z pánve a osušte je ubrouskem, abyste se zbavili přebytečného oleje. Pak je ještě osolte mořskou solí. Hoblinky můžete podávat zvlášť, ale pár jich vhoďte i do misky s polévkou. A můžete podávat.


#butlers-siroky 

přidejte na:

10. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář