Pažitka neboli šnytlík


Pažitka - lidově nazývaná “šnytlík”


Její krásně světle zelená barva je potěchou pro oči. Svou jemně pikantní a slanou chutí si získá i naše chuťové pohárky. Říká se, že je “hodnou sestrou cibule”.


Tato rostlinka není nijak náročná na údržbu. Nať je zelená a na konci kvete bílými květy, které mohou být zbarvené i do fialova. Buď si ji můžeme koupit nebo si ji sami vypěstujeme. Můžeme ji umístit na zahradu nebo ji doma vložit do květináče. Musíte ji poskytovat dostatečnou zálivku. Klidně i několikrát denně. Půda by nikdy neměla být suchá. A semínka si zasaďte spíše víc u sebe, aby se vám vytvořily takové trsy. Lépe pak uvidíte na půdu a uhlídáte si tak její dostatečnou vláhu.


Účinky


Obsahuje obrovské množství vitamínu C, A, vápník, draslík, fosfor, železo, beta-karoten, sodík i riboflavin. Výborně pročišťuje střeva a prospívá chuti k jídlu. Květ i samotná nať slouží v kuchyni i jako skvělá dekorace. Pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol a účinně vítězí i nad střevními parazity. Je prevencí proti skleróze a je přírodní dezinfekcí. Má antiseptické účinky a zlepšuje imunitu.


Druhy pažitky


  • Čínská pažitka - lístky voní česnekem, pokud rostlina kvete, tak jejich zralost poznáte podle výskytu květů

  • Pažitka Erecta - listy jsou silné a jsou napřímené, vhodný druh pro pěstování v květináčích

  • Jemná pažitka - listy jsou smaragdové a má velké množství vitamínu C

  • Pražská pažitka - podobná jemné pažitce, skvělá k urychlení kvetení


Škůdci a choroby, které pažitku ohrožují


Jelikož ji má na své zahrádce skoro každý, není nijak nutné ji ochraňovat, hlavně kvůli její odolnosti. Ale i tak se jí některé nemoci nevyhnou. Pokud si všimnete, že špičky jejích listů usychají, tak musíte viníka hledat na vaší zahrádce - okolo pažitky. Poškození soustavy kořenů může mít na svědomí cibule, Háďátko zhoubné nebo také Vrtalka pórová.


Pažitka v kuchyni


Přidáváme jí do pomazánek, zálivek, také ji můžeme objevit v karbanátcích, v bramborových jídlech, na slaném pečivu, v polévkách a v jiných pokrmech. Výborná je s lososem nebo jen tak na krajíci chleba. Květy se ale nejí. Ty musíme odkrojit. Pažitku je nejlepší ihned zpracovat, ale sušená vydrží i rok. Po odstřihnutí stonku ztrácí své vitamíny, proto se doporučuje ihned spotřebovat.


přidejte na:

07. 04. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář