Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pažitka neboli šnytlík


Pažitka - lidově nazývaná “šnytlík”


Její krásně světle zelená barva je potěchou pro oči. Svou jemně pikantní a slanou chutí si získá i naše chuťové pohárky. Říká se, že je “hodnou sestrou cibule”.


Tato rostlinka není nijak náročná na údržbu. Nať je zelená a na konci kvete bílými květy, které mohou být zbarvené i do fialova. Buď si ji můžeme koupit nebo si ji sami vypěstujeme. Můžeme ji umístit na zahradu nebo ji doma vložit do květináče. Musíte ji poskytovat dostatečnou zálivku. Klidně i několikrát denně. Půda by nikdy neměla být suchá. A semínka si zasaďte spíše víc u sebe, aby se vám vytvořily takové trsy. Lépe pak uvidíte na půdu a uhlídáte si tak její dostatečnou vláhu.


Účinky


Obsahuje obrovské množství vitamínu C, A, vápník, draslík, fosfor, železo, beta-karoten, sodík i riboflavin. Výborně pročišťuje střeva a prospívá chuti k jídlu. Květ i samotná nať slouží v kuchyni i jako skvělá dekorace. Pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol a účinně vítězí i nad střevními parazity. Je prevencí proti skleróze a je přírodní dezinfekcí. Má antiseptické účinky a zlepšuje imunitu.


Druhy pažitky


  • Čínská pažitka - lístky voní česnekem, pokud rostlina kvete, tak jejich zralost poznáte podle výskytu květů

  • Pažitka Erecta - listy jsou silné a jsou napřímené, vhodný druh pro pěstování v květináčích

  • Jemná pažitka - listy jsou smaragdové a má velké množství vitamínu C

  • Pražská pažitka - podobná jemné pažitce, skvělá k urychlení kvetení


Škůdci a choroby, které pažitku ohrožují


Jelikož ji má na své zahrádce skoro každý, není nijak nutné ji ochraňovat, hlavně kvůli její odolnosti. Ale i tak se jí některé nemoci nevyhnou. Pokud si všimnete, že špičky jejích listů usychají, tak musíte viníka hledat na vaší zahrádce - okolo pažitky. Poškození soustavy kořenů může mít na svědomí cibule, Háďátko zhoubné nebo také Vrtalka pórová.


Pažitka v kuchyni


Přidáváme jí do pomazánek, zálivek, také ji můžeme objevit v karbanátcích, v bramborových jídlech, na slaném pečivu, v polévkách a v jiných pokrmech. Výborná je s lososem nebo jen tak na krajíci chleba. Květy se ale nejí. Ty musíme odkrojit. Pažitku je nejlepší ihned zpracovat, ale sušená vydrží i rok. Po odstřihnutí stonku ztrácí své vitamíny, proto se doporučuje ihned spotřebovat.


Fotogalerie

Veronika

07. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře