Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pečené jablečné růžičky


Když už chcete hřešit, tak občas zkuste připravit dezert i z něčeho zdravého, třeba z jablek. Chcete návštěvu překvapit něčím jiným než obyčejným štrůdlem? Připravte jim jablečné růže. Nebojte se. Vůbec to není složité. Stačí se jen držet návodu a mít šikovné ručičky.


Výtečné růže z jablek (6 růží)


  • Červená jablka - 2 ks

  • Meruňková marmeláda - 2 lžíce

  • Citron - ½ ks

  • Listové těsto - 250 g

  • Voda - 0,5 l

  • Skořice

  • Hladká mouka


Nejprve si rozpůlte jablka a zbavte se jaderníků a stopek. Pak je položte na desku řezem dolů a krájejte na tenké plátky (2 mm). Připravte si misku, naplňte ji asi do ⅔ a přidejte citronovou šťávu a plátky jablek. Misku s jablky dejte ohřát na 5 minut do mikrovlnky, aby jablíčka pěkně změkla. Plátky se musí ohýbat, ale nesmí se rozpadat. Pak slijte vodu a jemně osušte utěrkou. Budete potřebovat ještě jednu misku, do které dáte meruňkovou marmeládu a lžíci vody. Ohřejte v mikrovlnce (1 minuta) a dobře promíchejte.


Listové těsto si na pomoučeném vále rozválíte a rozkrojíte na 6 stejných pruhů (1 pruh = 7 cm). Dřív než budete pokračovat, dejte si předehřát troubu na 190 °C. Jednotlivé pruhy těsta potřete rozředěnou marmeládou a pak už jen stačí pokládat půlky jablek. Položte si pruh těsta před sebe na šířku a pokládejte plátky jablek (měsíčky) slupkou směrem nahoru. Prostě tam kde byl jádřinec směřuje dovnitř těsta.


Plátky jablek by z půlky měly přesahovat okraj těsta. Jakmile je přes sebe naskládáte po celém pruhu těsta, posypte je skořicí a přikryjte je spodním okrajem těsta a pak celé těsto stočte do ruličky. Tím vytvoříte růži, kterou pak umístíte do plechu na muffiny. V něm zůstane těsto pěkně srolované. Jablečné růžičky pečte přibližně 40 minut. Růžičky se po upečení krásně rozvinou. Před podáváním je stačí jen pocukrovat. Přejeme dobrou chuť.


Fotogalerie

Veronika

19. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře