Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pečený česnek

Česnek vás nabije energií. Česnek původně pochází z Mongolska a odtud pak docestoval až do Číny. Pěstovali jej i ve starém Egyptě a ve starověkém Řecku a Římě jej považovali za posvátnou rostlinu, kterou dávali vojákům, když šli do boje. Naštěstí se tato zelenina plná vitamínů rozšířila do celého světa a dostala se tak i do naší české kuchyně. Už jste někdy ochutnali upečený česnek? Je to výborná vitamínová bomba. 

Pečený česnek

  • Máslo

  • Česnek - 4 celé hlavičky (palice)

  • Sůl

  • Pečivo

  • Olivový olej - 2 lžíce


Každé palici česneku seřízněte vršek takovým způsobem, aby vykoukl každý stroužek. Z alobalu si připravte větší čtverce a na každý pak dejte jednu palici. Nyní všechny polijte malým množstvím oleje, zabalte do alobalu a vložte na pekáč.

Dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte minimálně 45 minut. Alobal pak opatrně otevřete a dejte ještě na 2 minuty zapéct, aby česnek získal krásnou zlatavou barvu. Podávejte s čerstvým, křupavým pečivem, se špetkou soli a máslem. K pečenému česneku se skvěle hodí bílé víno a lehký zeleninový salát.

Česnečka - vynikající přírodní antibiotikum pro posílení imunity (4 porce)

  • Cibule - 4 ks

  • Brambory - 4 ks (větší)

  • Česnek - 1 palička

  • Tvrdý sýr - 50 g

  • Slanina - 150 g

  • Sůl, kmín, majoránka - na dochucení


Oloupejte si brambory a nakrájejte je na malé kostky. Oloupejte i česnek, který do polévky později prolisujete. Slaninu si nakrájejte na kostičky a dejte ji nasucho opéct do pánve. Pak přidejte cibuli nakrájenou na drobno a až se osmaží do zlatova, můžete zalít vodou (2 litry).


Vhoďte tam i brambory, přidejte kmín a sůl dle chuti a vařte tak dlouho, dokud vám nezměknou brambory. Pak už jen stačí přidat prolisovaný česnek, trochu majoránky a můžete rozdělit do zapékacích misek. Sýr si nakrájejte na kousky a přidejte trochu sýra do všech porcí. Pak misky vložte do trouby, zprudka zapečte a můžete podávat.


Fotogalerie

11. 11. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře