Česnek vás nabije energií. Česnek původně pochází z Mongolska a odtud pak docestoval až do Číny. Pěstovali jej i ve starém Egyptě a ve starověkém Řecku a Římě jej považovali za posvátnou rostlinu, kterou dávali vojákům, když šli do boje. Naštěstí se tato zelenina plná vitamínů rozšířila do celého světa a dostala se tak i do naší české kuchyně. Už jste někdy ochutnali upečený česnek? Je to výborná vitamínová bomba.
Pečený česnek
Máslo
Česnek - 4 celé hlavičky (palice)
Sůl
Pečivo
Olivový olej - 2 lžíce
Každé palici česneku seřízněte vršek takovým způsobem, aby vykoukl každý stroužek. Z alobalu si připravte větší čtverce a na každý pak dejte jednu palici. Nyní všechny polijte malým množstvím oleje, zabalte do alobalu a vložte na pekáč.
Česnečka - vynikající přírodní antibiotikum pro posílení imunity (4 porce)
Cibule - 4 ks
Brambory - 4 ks (větší)
Česnek - 1 palička
Tvrdý sýr - 50 g
Slanina - 150 g
Sůl, kmín, majoránka - na dochucení
Oloupejte si brambory a nakrájejte je na malé kostky. Oloupejte i česnek, který do polévky později prolisujete. Slaninu si nakrájejte na kostičky a dejte ji nasucho opéct do pánve. Pak přidejte cibuli nakrájenou na drobno a až se osmaží do zlatova, můžete zalít vodou (2 litry).
Vhoďte tam i brambory, přidejte kmín a sůl dle chuti a vařte tak dlouho, dokud vám nezměknou brambory. Pak už jen stačí přidat prolisovaný česnek, trochu majoránky a můžete rozdělit do zapékacích misek. Sýr si nakrájejte na kousky a přidejte trochu sýra do všech porcí. Pak misky vložte do trouby, zprudka zapečte a můžete podávat.