Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pepř - jeho účinky na metabolismus


Pepř - co o něm ještě nevíte?


Nejpopulárnějším kořením na světě je právě pepř. Toto koření má přes 2 tisíce druhů. Základním dochucovacím kořením je pepř a samozřejmě sůl. Pepř má na našich stolech prostě své místo.


Historie


Pepř byl dovážen z Indie do dalších zemí (Řecko, Malá Asie, Řím, …). Dovezl ho poprvé v roce 327 před naším letopočtem právě Alexandr Veliký jako válečnou kořist. K nám se dostal až v 10. století a přes německé obchodníky, kteří jej brali od benátských kupců. Pak se k nám dostával přes řeky Labe a Vltava, ale až byla Praha významnější. Míra používání pepře se střídala podle toho, zda byla válka nebo klid a mír. V koloniálkách (tak se říkalo tehdejším obchodům) se pak pepř drtil v hmoždířích a drcený pepř se pak balil do papírových kornoutků.


Máme 3 základní druhy pepře - bílý, černý a zelený. Pochází ze stejné rostliny (pepřovník černý) a rozlišují  se barvami podle míry zralosti. Černý pepř má výraznou aromatickou chuť a černá barva znamená nedozrálost bobulí, které schnou na slunci asi 10 dní. Nezralé bobule jsou zelené barvy a vychutnají si ho převážně jen opravdoví labužníci. Bílý pepř je naopak naprosto zralý, při sbírání se zbaví červeného svrchního obalu a má příjemnou jemně pálivou chuť.


Účinky


Pepř pomáhá stimulovat trávící proces, zrychluje metabolismus, usnadňuje vykašlávání hlenu a někteří ho užívají jako afrodisiakum. Asi nejvíce prospěšný našemu tělu je kajenský pepř, jenž je speciální odrůda chilli papriček. Kajenský pepř pomáhá zmírnit některé typy alergií, působí protizánětlivě, preventivně vás chrání proti bolestem hlavy a zubů, funguje jako podpora při hubnutí a také ulevuje od bolestí kloubů. Pomůže nám také s nadýmáním, doporučuje se pravidelná konzumace lidem, kteří trpí studenými, špatně prokrvenými končetinami a celkově působí jako anestetikum, takže vám uleví od bolestí.


Použití v kuchyni


Používáme ho hlavně k dochucování omáček. Dále s ním pepříme maso, ryby, přidává se do polévek, paštik, ale také ho přidáváme do marinády, různých nálevů a také na ovoce. Některé sýry a salámy jsou obalovány právě v tomto koření a dodávají jim zajímavou chuť. Můžete ho zkusit přidat i do sladkých jídel. V minulosti se například přidával do perníku, proto byl kdysi nazýván “peprník”. Také ve svařeném víně chutná skvěle.


Fotogalerie

Veronika

23. 03. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře