Pepř - jeho účinky na metabolismus


Pepř - co o něm ještě nevíte?


Nejpopulárnějším kořením na světě je právě pepř. Toto koření má přes 2 tisíce druhů. Základním dochucovacím kořením je pepř a samozřejmě sůl. Pepř má na našich stolech prostě své místo.


Historie


Pepř byl dovážen z Indie do dalších zemí (Řecko, Malá Asie, Řím, …). Dovezl ho poprvé v roce 327 před naším letopočtem právě Alexandr Veliký jako válečnou kořist. K nám se dostal až v 10. století a přes německé obchodníky, kteří jej brali od benátských kupců. Pak se k nám dostával přes řeky Labe a Vltava, ale až byla Praha významnější. Míra používání pepře se střídala podle toho, zda byla válka nebo klid a mír. V koloniálkách (tak se říkalo tehdejším obchodům) se pak pepř drtil v hmoždířích a drcený pepř se pak balil do papírových kornoutků.


Máme 3 základní druhy pepře - bílý, černý a zelený. Pochází ze stejné rostliny (pepřovník černý) a rozlišují  se barvami podle míry zralosti. Černý pepř má výraznou aromatickou chuť a černá barva znamená nedozrálost bobulí, které schnou na slunci asi 10 dní. Nezralé bobule jsou zelené barvy a vychutnají si ho převážně jen opravdoví labužníci. Bílý pepř je naopak naprosto zralý, při sbírání se zbaví červeného svrchního obalu a má příjemnou jemně pálivou chuť.


Účinky


Pepř pomáhá stimulovat trávící proces, zrychluje metabolismus, usnadňuje vykašlávání hlenu a někteří ho užívají jako afrodisiakum. Asi nejvíce prospěšný našemu tělu je kajenský pepř, jenž je speciální odrůda chilli papriček. Kajenský pepř pomáhá zmírnit některé typy alergií, působí protizánětlivě, preventivně vás chrání proti bolestem hlavy a zubů, funguje jako podpora při hubnutí a také ulevuje od bolestí kloubů. Pomůže nám také s nadýmáním, doporučuje se pravidelná konzumace lidem, kteří trpí studenými, špatně prokrvenými končetinami a celkově působí jako anestetikum, takže vám uleví od bolestí.


Použití v kuchyni


Používáme ho hlavně k dochucování omáček. Dále s ním pepříme maso, ryby, přidává se do polévek, paštik, ale také ho přidáváme do marinády, různých nálevů a také na ovoce. Některé sýry a salámy jsou obalovány právě v tomto koření a dodávají jim zajímavou chuť. Můžete ho zkusit přidat i do sladkých jídel. V minulosti se například přidával do perníku, proto byl kdysi nazýván “peprník”. Také ve svařeném víně chutná skvěle.


přidejte na:

23. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář