Pěstujeme na zahradě: Rakytník řešetlákový

Patříte mezi milovníky bylinek a léčivých rostlin? A máte k dispozici aspoň malou zahrádku? V tom případě si můžete velmi snadno vypěstovat rakytník, který posiluje srdce, trávicí soustavu, aktivuje organismus a eliminuje kožní problémy!

Jak rakytník pěstovat?

Pěstování rakytníku není vůbec složité. Jelikož se jedná o mrazuvzdorný keř, potřebuje neutrální půdu s dostatkem světla. Sucho mu nedělá vůbec špatně, a tak nevadí, když ho budete zalívat pouze sporadicky. Pozor si však dejte na jílovitou zeminu s kyselou reakcí.

Sázíme rakytník

Pokud se rozhodnete pěstovat vícero rostlin najednou, doporučujeme je zasadit ve vzdálenosti 2–3 metry, aby měly dostatek prostoru pro svůj růst. Ačkoli jsme v předchozím odstavci doporučovali keř moc nezalívat, mladé rostliny je třeba prolévat, aby dobře zakořenily.

Při výsadbě mějte také na paměti, že rakytník je rostlinou dvoudomou a k opylení potřebuje samčí keře. V rámci výsadby se proto držte pravidla, aby alespoň deset procent rostlin bylo samčích.Pěstujeme na zahradě: Rakytník řešetlákový

Sklízíme rakytník

Sklizeň rakytníku přichází většinou v průběhu září a října. Sklízet byste měli pouze zralé plody (sytě barevné, ale ne měkké – přezrálé plody nemají tolik vitaminů).

Proč mít rakytník na své zahradě?

Sytě oranžové plody rakytníku obsahují širokou škálu pro tělo důležitých vitaminů (především skupiny B, C, A, D a K) a také třísloviny, silice, oleje a minerály. Dále pak v něm najdeme také rutin podporující pružnost a sílu cévních stěn.

Rakytník má však pozitivní účinky také na sliznice jak trávicí, tak dýchací soustavy a pomáhá předcházet chřipkám a nachlazení. Jeho pravidelná konzumace působí preventivně taktéž na některé civilizační choroby a posiluje kardiovaskulární soustavu.

Využití rakytníku v kuchyni

Plody rakytníku můžete nejen zavařit nebo zpracovat do sirupu či ovocného vína, ale také usušit. Další alternativou jak bobulky uchovat je jejich naložení do oleje nebo do medu.

Nejúčinnější formou využití rakytníku je zpracování šťávy ihned po obrání bobulek. Přebrané zdravé plody opereme a rozmixujeme v mixéru. Skladujeme v uzavřených vyvařených sklenic v lednici. Před použitím šťávu důkladně protřepeme a dle potřeby dosladíme.

přidejte na:
BB

08. 06. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář