Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Piniové oříšky


Piniové oříšky - semena borovice


Nejsou to oříšky v pravém slova smyslu. Mezi ořechy jsou raritou, neboť se vlastně jedná o semena borovice. Borovice patří mezi nahosemenné rostliny, což znamená, že semena nemají v plodech. Plodem jsou samičí květy, jenž ukrývají semena v prostorech mezi dřevěnými šupinami šišek.


Je to nasládlá oříšková pochoutka, kterou si můžete zpestřit své běžné recepty. Borovice pinie (neboli Pinus pinea), ze které tyto malé dobrůtky pocházejí, se nachází u Středozemního moře, kde dorůstá do výšky až 25 m. Může být široká až 20 m. Jádra jsou uvnitř bílá a říká se jim “piňoli” - odtud název piniové ořechy.


Účinky


Piniové oříšky prospívají cévám a srdci, posílí váš nervový systém, plíce a dokonce i pohlavní orgány. Pomáhá léčit suchý kašel, čistí střeva a působí lehce projímavě. Ulevuje od stresu, pomáhá při úzkostných stavech či vyšší duševní zátěži. Piniové oříšky jsou vhodné konzumovat při anémii. Snižují chuť k jídlu a jsou vhodné pro celiaky.


Piniové oříšky v kuchyni


I přes jejich zajímavou a lahodnou chuť se často nepoužívají. Pokud si je budete chtít pořídit, počítejte s tím, že si za malé množství pořádně připlatíte. Dají se sehnat běžně v obchodech s potravinami, na trhu, v supermarketech, v obchodech, které se specializují na zdravou výživu či na sušené plody a ořechy. Měli byste je vždy skladovat v uzavřené nádobě při relativní vlhkosti a na temném místě.


Vybírejte pouze takové, které vám budou vonět. Nahořklý zápach by rozhodně vydávat neměly. Pokud takto zapáchají, znamená to, že mohou být mezi jedlými semeny i nejedlé, jenž můžou za paralyzování vašich chuťových buněk. Někdy to může trvat několik dní. Proto se doporučuje nejíst najednou větší množství a také byste je měli pořádně rozžvýkat.


Používají se k přípravě masitých nádivek, slouží i jako ozdoba hotových jídel, skvěle se hodí do salátů, rýže, marmelády, omelety, také je můžete přidat do slaného či sladkého pečiva nebo je přidejte ke špenátu. Můžete je přidat i k těstovinám, ovoci a zelenině.


Fotogalerie

Veronika

09. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře