Pitahaya


Pitahaya neboli dračí ovoce


Toto ovoce je poměrně vzácné, neboť se hůře dováží. Jedná se vlastně o plod kaktusu Hylocereus undatus. Pitahaya patří mezi tropické a subtropické ovoce, které pochází ze Střední Ameriky a jihovýchodní Asie. Také se mu říká jahodová hruška nebo dračí ovoce. Z čínštiny se plody překládají jako “ohnivý drak”.


Pitahaya - pěstování


Semínka jsou také jedlá a můžete si z nich vypěstovat i svůj vlastní kaktus. Stačí vysít semínka z vyzrálých plodů do písčitého substrátu. Nejprve je ale na pár hodin namočte do teplé vody, aby se lépe uchytily. Pak rostlinku umístěte na slunné a teplé místo, kde by v zimě neměla klesnout teplota pod 6 °C. Ideálně byste je měli pěstovat ve skleníku s pevnou oporou.

Bohužel však v našich podmínkách moc nespoléhejte na to, že vám kaktusy budou plodit a kvést. Pěstují ho především v Číně, Vietnamu, Mexiku, Nikaragui a Izraeli. Rozmnožuje se pomocí odnoží a roste popínavě až do délky 6 m. Na konci dlouhých listů rostou bílé a žluté květy. Jejich krásu, jak se rozvinou, můžete vidět ale jen v noci. Proto jsou nazývány jako měsíční květy či královnou nocí.


Plody a jejich využití


Plody jsou jedlé a pod vrchní slupkou se ukrývá dužina podobná té ve vodním melounu. Chutí dokonce připomíná vodní meloun, ale v kombinaci s angreštem. Dračí ovoce je zbarvené červeně až fialově a jeho dužina má šedobílou nebo červenou barvu. Některé druhy mohou mít i žlutou svrchní slupku. Pitahaya je bohatá na karoten, železo, vitamín C a vápník. Najdete v ní také větší množství vlákniny. I když chutná sladce, je nízkokalorická. Dračí ovoce je velmi citlivé na otlaky, proto není snadné je sem přepravit. 


Úroda také nebývá nijak zvlášť velká, proto je u nás spíše vzácným exotickým ovocem. Nejčastěji se z nich připravují šťávy, džusy, vína, čaje, koktejly, ale můžete je konzumovat i bez dalších příprav. Pokud si je nechcete nijak upravovat, stačí je pokapat citronem, který jejich chuť zvýrazní.

přidejte na:

06. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář