Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pitahaya


Pitahaya neboli dračí ovoce


Toto ovoce je poměrně vzácné, neboť se hůře dováží. Jedná se vlastně o plod kaktusu Hylocereus undatus. Pitahaya patří mezi tropické a subtropické ovoce, které pochází ze Střední Ameriky a jihovýchodní Asie. Také se mu říká jahodová hruška nebo dračí ovoce. Z čínštiny se plody překládají jako “ohnivý drak”.


Pitahaya - pěstování


Semínka jsou také jedlá a můžete si z nich vypěstovat i svůj vlastní kaktus. Stačí vysít semínka z vyzrálých plodů do písčitého substrátu. Nejprve je ale na pár hodin namočte do teplé vody, aby se lépe uchytily. Pak rostlinku umístěte na slunné a teplé místo, kde by v zimě neměla klesnout teplota pod 6 °C. Ideálně byste je měli pěstovat ve skleníku s pevnou oporou.

Bohužel však v našich podmínkách moc nespoléhejte na to, že vám kaktusy budou plodit a kvést. Pěstují ho především v Číně, Vietnamu, Mexiku, Nikaragui a Izraeli. Rozmnožuje se pomocí odnoží a roste popínavě až do délky 6 m. Na konci dlouhých listů rostou bílé a žluté květy. Jejich krásu, jak se rozvinou, můžete vidět ale jen v noci. Proto jsou nazývány jako měsíční květy či královnou nocí.


Plody a jejich využití


Plody jsou jedlé a pod vrchní slupkou se ukrývá dužina podobná té ve vodním melounu. Chutí dokonce připomíná vodní meloun, ale v kombinaci s angreštem. Dračí ovoce je zbarvené červeně až fialově a jeho dužina má šedobílou nebo červenou barvu. Některé druhy mohou mít i žlutou svrchní slupku. Pitahaya je bohatá na karoten, železo, vitamín C a vápník. Najdete v ní také větší množství vlákniny. I když chutná sladce, je nízkokalorická. Dračí ovoce je velmi citlivé na otlaky, proto není snadné je sem přepravit. 


Úroda také nebývá nijak zvlášť velká, proto je u nás spíše vzácným exotickým ovocem. Nejčastěji se z nich připravují šťávy, džusy, vína, čaje, koktejly, ale můžete je konzumovat i bez dalších příprav. Pokud si je nechcete nijak upravovat, stačí je pokapat citronem, který jejich chuť zvýrazní.

Fotogalerie

Veronika

06. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře