Podle čeho si vybrat slepičí vajíčka?

Vajíčka patří k základním potravinám, se kterými přicházíme do styku každý den. Víte ale, co znamená označení na jejich obalu? A který druh vajíček je ten nejlepší?

Slepičí vejce váží zhruba 50 až 60 gramů a má cca 340 kilojoulů (270 kJ připadá na žloutek a 70 kJ na bílek). Barva skořápky pak rozhoduje o tom, jestli pochází z hnědé nebo bílé slepice. Oproti tomu barevná sytost žloutku je výsledkem toho, co slepice žere.

Z klece nebo podestýlky?

Při nákupu vajíček se můžete řídit místem původu. Dnes je možné najít slepice, odborně nosnice, chované v klecích, halách nebo ve volném výběhu (když nepočítáme vajíčka, která dostaneme od babičky ze zahrádky).

Nejméně příznivé jsou pro slepice samozřejmě klece. Zvířata zde nemají žádný volný pohyb a jsou prakticky přikurtována do boxu, v kterém žijí (v Česku je takto drženo skoro 5 milionů slepic). Není proto divu, že nedávno vyšel zákon, který tento druh chovu od roku 2027 definitivně zakazuje.

Další možností je výběr vajec z podestýlkového chovu. Slepice jsou v tomto případě chovány v halách vybavených technologií pro volný pohyb, díky čemuž nejsou nosnice omezovány v pohybu a přístupu k vodě/krmivu.

Asi nejlepším řešením je zvolit variantu, kde se slepice chovají venku. Díky tomu mají totiž možnost dostat se ke své přirozené potravě, což se může projevit na barvě žloutku. Cena těchto vajíček je v porovnání s výše uvedenými sice vyšší, ale jejich chov je nejhumánnější a rozhodně se za tu cenu vyplatí.

Co znamená číselný kód na obalu vajíček?Podle čeho si vybrat slepičí vajíčka?

První číslo říká z jakého chovu vejce pochází:

  • 1 – vejce pochází od slepic chovaných ve volném výběhu
  • 2 – vejce pochází z haly
  • 3 – vejce pochází z klece
  • 0 – vejce pochází z ekologického hospodářství

Na obalu najdete i velikost vajec (S, M, L, XL) a samozřejmě datum minimální trvanlivosti. Pokud jde o kvalitativní kategorii, nesmí se v obchodech objevit jiná vejce než kategorie EXTRA A (trvanlivost 9 dní, jsou nejčerstvější) a kategorie A (trvanlivost 28 dní).

přidejte na:
BB

01. 04. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář