Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Podzimní krémové polévky

A plné vitamínů. Podzim je v plném proudu a sychravé počasí rádo pokouší naši imunitu. Abyste upevnili své zdraví, doporučujeme vám denně sníst alespoň jednu porci polévky.

Mrkvová polévka (4 porce)

  • Cibule - 1 ks

  • Mrkev - 6 ks (větší)

  • Máslo - 2 lžíce

  • Olej - 2 lžíce

  • Zeleninový vývar - 1 l

  • Pomerančová kůra - z 1 ks

  • Sůl, pepř, chilli koření - špetku od každého

  • Čerstvý koriandr - 1 hrst (čerstvý)

  • Smetana - 200 ml




Nejprve si oškrábejte mrkev a pak ji nakrájejte na půlkolečka. V hrnci si rozpusťte máslo na oleji a přihoďte tam mrkev i cibuli, kterou jste si nakrájeli na hrubo. Vše promíchejte a krátce ohřejte. Poté přilijte vývar a vařte minimálně 15 minut.


Nyní můžete přilít smetanu, která polévku zahustí, také přidejte špetku chilli, pepře a soli a nezapomeňte ani na pomerančovou kůru. Nakonec už jen stačí polévku rozmixovat tak, aby vznikl hladký krém. Před podávání ještě každou porci polévky ozdobte nasekaným koriandrem.


Polévka z fazolí (4 porce)

  • Cibule - 2 ks (nakrájejte je na hrubo)

  • Máslo - 2 lžíce

  • Tymián - odtrhnuté lístky ze 4 snítek

  • Velké bílé fazole neboli máslové fazole - 800 g (2 konzervy)

  • Drůbeží vývar - 750 ml

  • Sůl, mletý pepř - na dochucení

  • Smetana ke šlehání - 100 ml

  • Pancetta - 8 plátků (můžete ale použít i jinou sušenou slaninu)

  • Bílý chléb - k podávání

  • Pažitka - 1 svazek (malý)


Fazole si nejdříve sceďte a pořádně propláchněte. Pokud chcete, můžete použít i sušené fazole, ale musíte je namočit do studené vody minimálně 8 - 12 hodin dříve, než je začnete vařit. Poté vyměňte vodu a vařte asi hodinu nebo možná hodinu a půl, aby byly měkké. A sušené fazole se solí až po uvaření, dříve ne.


Do hrnce vhoďte máslo a až se rozehřeje, přidejte tam cibuli. Až cibulka získá krásnou zlatavou barvu, přidejte tymián spolu s vývarem a fazolemi. Vše promíchejte a nechte probublávat na mírném ohni přibližně 10 minut. Poté směs rozmixujte, přilijte smetanu a přidejte i špetku soli a pepře.


Slaninu můžete nechat v plátcích nebo si ji můžete nakrájet na nudličky, záleží na vás. Pak ji položte na plech s pečícím papírem a dejte ji do trouby pod gril. Měli byste ji grilovat minimálně 5 minut, aby se zbarvila také dozlatova. Nakonec jen ohřejte polévku, ozdobte každou porci pažitkou nakrájenou na kousky a podávejte s chlebem.


Fotogalerie

Veronika

18. 10. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře