Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Podzimní krémové polévky

A plné vitamínů. Podzim je v plném proudu a sychravé počasí rádo pokouší naši imunitu. Abyste upevnili své zdraví, doporučujeme vám denně sníst alespoň jednu porci polévky.

Mrkvová polévka (4 porce)

  • Cibule - 1 ks

  • Mrkev - 6 ks (větší)

  • Máslo - 2 lžíce

  • Olej - 2 lžíce

  • Zeleninový vývar - 1 l

  • Pomerančová kůra - z 1 ks

  • Sůl, pepř, chilli koření - špetku od každého

  • Čerstvý koriandr - 1 hrst (čerstvý)

  • Smetana - 200 ml




Nejprve si oškrábejte mrkev a pak ji nakrájejte na půlkolečka. V hrnci si rozpusťte máslo na oleji a přihoďte tam mrkev i cibuli, kterou jste si nakrájeli na hrubo. Vše promíchejte a krátce ohřejte. Poté přilijte vývar a vařte minimálně 15 minut.


Nyní můžete přilít smetanu, která polévku zahustí, také přidejte špetku chilli, pepře a soli a nezapomeňte ani na pomerančovou kůru. Nakonec už jen stačí polévku rozmixovat tak, aby vznikl hladký krém. Před podávání ještě každou porci polévky ozdobte nasekaným koriandrem.


Polévka z fazolí (4 porce)

  • Cibule - 2 ks (nakrájejte je na hrubo)

  • Máslo - 2 lžíce

  • Tymián - odtrhnuté lístky ze 4 snítek

  • Velké bílé fazole neboli máslové fazole - 800 g (2 konzervy)

  • Drůbeží vývar - 750 ml

  • Sůl, mletý pepř - na dochucení

  • Smetana ke šlehání - 100 ml

  • Pancetta - 8 plátků (můžete ale použít i jinou sušenou slaninu)

  • Bílý chléb - k podávání

  • Pažitka - 1 svazek (malý)


Fazole si nejdříve sceďte a pořádně propláchněte. Pokud chcete, můžete použít i sušené fazole, ale musíte je namočit do studené vody minimálně 8 - 12 hodin dříve, než je začnete vařit. Poté vyměňte vodu a vařte asi hodinu nebo možná hodinu a půl, aby byly měkké. A sušené fazole se solí až po uvaření, dříve ne.


Do hrnce vhoďte máslo a až se rozehřeje, přidejte tam cibuli. Až cibulka získá krásnou zlatavou barvu, přidejte tymián spolu s vývarem a fazolemi. Vše promíchejte a nechte probublávat na mírném ohni přibližně 10 minut. Poté směs rozmixujte, přilijte smetanu a přidejte i špetku soli a pepře.


Slaninu můžete nechat v plátcích nebo si ji můžete nakrájet na nudličky, záleží na vás. Pak ji položte na plech s pečícím papírem a dejte ji do trouby pod gril. Měli byste ji grilovat minimálně 5 minut, aby se zbarvila také dozlatova. Nakonec jen ohřejte polévku, ozdobte každou porci pažitkou nakrájenou na kousky a podávejte s chlebem.


Fotogalerie

Veronika

18. 10. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře