Podzimní ovoce, které se postará o vaše zdraví

Neexistuje snad nikdo, kdo by je neochutnal. Tahle trojka patří k našim nejoblíbenějším podzimním druhům ovoce. Kromě toho, že skvěle chutnají, mají i spoustu zdravotních benefitů. Které to jsou a proč bychom je měli zařadit nejen do našeho jídelníčku?

JABLKA pro krásu a imunitu

Jablka obsahují vitaminy A, B, C a E, antioxidanty a minerální látky, jako je železo, draslík, vápník a karoten. MajíPodzimní ovoce, které se postará o vaše zdraví též hodně pektinu, který pomáhá detoxikovat organismus. Celkově pak zvyšují imunitu a fungují jako bojovník proti infekcím. Ne nadarmo se říká, že každý den bychom měli sníst aspoň jedno jablko, abychom byli zdraví jako řípa. Navíc se dají jablka využít i v domácí kosmetice.

HRUŠKY na tlak a horečku

Hruškové odvary používaly už naše prababičky při nemocech spojených s vysokou teplotou a zimnicí. Mají v sobě hodně vody, takže skvěle pročistí střeva, odstraňují zácpu a jiné trávicí obtíže. Jsou taky bohaté na kyselinu listovou, vitamin C a draslík. Ten pro změnu výborně pomáhá při poruchách srdeční činnosti. Ideální je hrušky konzumovat v syrovém stavu.

Podzimní ovoce, které se postará o vaše zdraví ŠVESTKY jako lék i chuťovka

Tohle modré peckovité ovoce je vynikající čerstvé i kompotované, skvěle se hodí do knedlíků nebo koláčů, ale užitečné jsou švestky i sušené. Obsahují vápník, fosfor, hořčík a draslík, vlákninu a třísloviny. Jsou vynikajícím pomocníkem při léčbě jater, ledvin a krevního oběhu. Chrání srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu a fungují i proti zácpě. Díky vláknině pomáhají i při hubnutí, protože potlačují hlad. Podle odborníků stačí malá hrst dvakrát denně a svoje chutě udržíte na uzdě. V zimě se dají pecky ze sušených švestek použít jako náplň do vyhřívacích polštářků.

přidejte na:
BB

04. 10. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář