Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Polévky, které zahřejí i zasytí


Začíná podzim a to znamená i méně slunečných dní a tím pádem i méně energie. Jelikož slunce už tolik nehřeje, musíme se zahřát alespoň vnitřně. To, že polévka je základ, ví snad každý. Ale v létě se spousta z nás bez ní hravě obejde. Na podzim ji ale už opět vyhledáváme. Ochutnali jste již celerovou polévku či batátový krém?


Připravte si báječnou, sametově jemnou celerovou polévku (4 porce)



  • Celer - 500 g

  • Jablko - 1 ks (musí být kyselé)

  • Cibule - 1 ks

  • Lučina - 250 g

  • Máslo - 50 g

  • Sůl, pepř - na dochucení

  • Sýr s modrou plísní - 150 g

  • Toastový chléb


Cibuli si oloupejte a nakrájejte na hrubo. Připravte si hrnec, dejte do něj máslo a osmažte na něm cibulku. Celer nakrájejte na kostky a přihoďte k cibulce. Jen ho zlehka osmažte a pak hned zalijte vodou (1 l). Celer vařte pod pokličkou minimálně 10 minut a mezitím si nakrájejte jablko na větší kousky. Ale nejprve z něj odstraňte jádřinec.


Jablko přidejte do polévky a nechte polévku vařit dalších 10 minut. Všechny suroviny by již měly být měkké. Pak můžete odstavit hrnec, přidat sůl a pepř dle chuti a dejte tam i rozdrobenou lučinu. Nakonec polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladkého krému. Polévku podávejte horkou a nezapomeňte ji posypat kousky sýru. Perfektně se k ní na zakousnutí hodí opečený toust.


Batátový krém

  • Batáty - 500 g

  • Vývar - 1 l

  • Červená cibule - 1 ks (menší)

  • Zázvor - 1 ks

  • Kari pasta - 1 lžíce

  • Kokosové mléko - 1,5 dcl

  • Chilli koření - dle chuti

  • Limetková šťáva - z ½ ks

  • Čerstvý koriandr

  • Sůl a pepř - na dochucení

  • Olej


Nejprve si předehřejte troubu na 175 °C. Batáty si oloupejte, nakrájejte a lehce pokapejte olejem. Promíchejte je, přidejte sůl a pepř a dejte do trouby. Tam je nechte péct 30 - 40 minut, aby krásně změkly. V hrnci si na oleji osmažte cibulku, přidejte k ní zázvor, který jste si oloupali a rozkrojili na půl. Spolu se zázvorem dejte do hrnce i kari pastu a nechte, ať se propojí chutě. Po minutě by se měly suroviny nádherně rozvonět.


Pak je zalijte vývarem a nechte 5 minut vařit. Zázvor potom vyjměte a přidejte do hrnce upečené batáty. Nedávejte je tam ale všechny, nejprve jen ⅔ z celkového množství a vše rozmixujte. Aby byla polévka hustá a krémová, přidávejte pak další batáty dle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence. Polévku pak nechte několik minut povařit, postupně přidávejte dle chuti mléko, chilli, sůl a limetkovou šťávu. Před podáváním ještě každou porci polévky ozdobte několika kapkami kokosového mléka.



Fotogalerie

Veronika

22. 09. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře