Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Polévky, které zahřejí i zasytí


Začíná podzim a to znamená i méně slunečných dní a tím pádem i méně energie. Jelikož slunce už tolik nehřeje, musíme se zahřát alespoň vnitřně. To, že polévka je základ, ví snad každý. Ale v létě se spousta z nás bez ní hravě obejde. Na podzim ji ale už opět vyhledáváme. Ochutnali jste již celerovou polévku či batátový krém?


Připravte si báječnou, sametově jemnou celerovou polévku (4 porce)



  • Celer - 500 g

  • Jablko - 1 ks (musí být kyselé)

  • Cibule - 1 ks

  • Lučina - 250 g

  • Máslo - 50 g

  • Sůl, pepř - na dochucení

  • Sýr s modrou plísní - 150 g

  • Toastový chléb


Cibuli si oloupejte a nakrájejte na hrubo. Připravte si hrnec, dejte do něj máslo a osmažte na něm cibulku. Celer nakrájejte na kostky a přihoďte k cibulce. Jen ho zlehka osmažte a pak hned zalijte vodou (1 l). Celer vařte pod pokličkou minimálně 10 minut a mezitím si nakrájejte jablko na větší kousky. Ale nejprve z něj odstraňte jádřinec.


Jablko přidejte do polévky a nechte polévku vařit dalších 10 minut. Všechny suroviny by již měly být měkké. Pak můžete odstavit hrnec, přidat sůl a pepř dle chuti a dejte tam i rozdrobenou lučinu. Nakonec polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladkého krému. Polévku podávejte horkou a nezapomeňte ji posypat kousky sýru. Perfektně se k ní na zakousnutí hodí opečený toust.


Batátový krém

  • Batáty - 500 g

  • Vývar - 1 l

  • Červená cibule - 1 ks (menší)

  • Zázvor - 1 ks

  • Kari pasta - 1 lžíce

  • Kokosové mléko - 1,5 dcl

  • Chilli koření - dle chuti

  • Limetková šťáva - z ½ ks

  • Čerstvý koriandr

  • Sůl a pepř - na dochucení

  • Olej


Nejprve si předehřejte troubu na 175 °C. Batáty si oloupejte, nakrájejte a lehce pokapejte olejem. Promíchejte je, přidejte sůl a pepř a dejte do trouby. Tam je nechte péct 30 - 40 minut, aby krásně změkly. V hrnci si na oleji osmažte cibulku, přidejte k ní zázvor, který jste si oloupali a rozkrojili na půl. Spolu se zázvorem dejte do hrnce i kari pastu a nechte, ať se propojí chutě. Po minutě by se měly suroviny nádherně rozvonět.


Pak je zalijte vývarem a nechte 5 minut vařit. Zázvor potom vyjměte a přidejte do hrnce upečené batáty. Nedávejte je tam ale všechny, nejprve jen ⅔ z celkového množství a vše rozmixujte. Aby byla polévka hustá a krémová, přidávejte pak další batáty dle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence. Polévku pak nechte několik minut povařit, postupně přidávejte dle chuti mléko, chilli, sůl a limetkovou šťávu. Před podáváním ještě každou porci polévky ozdobte několika kapkami kokosového mléka.



Fotogalerie

Veronika

22. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře