Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Polníček - skvělý na saláty


Polníček alias Kozlíček polní


Používali jej už ve starověkém Římě. Jedná se o listovou zeleninu, která obsahuje velké množství nutričních látek. Polníček je plevel, tudíž si ho můžete snadno vypěstovat i doma na zahrádce, nebo jako bylinku za oknem či v truhlíku na balkoně.  


Čím nám konzumace polníčku prospěje?


V polníčku se ukrývá spousta vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamín A, C, E, také železo, hořčík, kyselinu listovou a betakaroten. Doporučuje se především lidem, které trápí problémy se srdcem, ale také pro všechny ostatní, jenž si chtějí zlepšit koncentraci a posílit vitalitu. Pokud si občas polníček dopřejeme, tak tím posílíme naše srdce, sliznice i imunitu, náš výkon se zvýší, stres nám zmizí ze života a zrychlíme metabolismus (látková výměna v těle).


Polníček v kuchyni


Můžete si ho pořídit v supermarketu či v zelinářství. Je dostupný po celý rok a najdete ho v igelitových obalech či v krabičce. Čerstvost polníčku odhadnete dle zbarvení. Listy polníčku by měly být jasně zelené, neponičené a neměly by uhnívat. Pokud si jej chcete uchovat, udělejte do sáčku pár malých dírek a vložte do lednice. Takto vám může vydržet až 3 dny.


Tuto bylinku, jejíž listy oplývají oříškovou chutí a jemným aroma, využijete hlavně ve studené kuchyni, při přípravě salátů. 


V kuchyni byste měli vždy pracovat s čerstvým polníčkem. Pokud ho tepelně upravíte, ztratí velké množství vitamínu C. Polníček je křehký a můžete ho snadno poničit. Ozdobí a dochutí různé saláty, pomazánky, předkrmy či může fungovat jako zeleninová příloha. Tepelné zpracování je stejné jako u špenátu. Klidně ho můžete podusit nebo rozmixovat na polévku či pesto.


Připravte si rychlou a chutnou svačinku! Ochutnejte salát z polníčku v kombinaci s jogurtovým dresinkem!


Na 2 porce budete potřebovat:


  • Polníček - 300 g

  • Kukuřice - 100 g

  • Šunka - 100 g

  • Ředkvičky - 1 svazek

  • Vejce - 4 ks (uvařená na tvrdo)


Dresink si připravíte z těchto surovin:


  • Bílý jogurt - 150 g

  • Niva - 50 g

  • Česnek - 2 stroužky

  • Pepř


Polníček si nejprve opláchněte a otrhejte poničené či nahnědlé lístky. Nechte okapat a natrhejte na menší kousky. Pak k nim přidejte šunku, kterou si nakrájíte na menší kusy. Ředkvičky nakrájejte na kolečka a spolu s kukuřicí přidejte k šunce a polníčku. Rozdělte si směs na talíře a přidejte čtvrtky již uvařených vajec. Dresink si připravíte smícháním surovin. Nivu si nastrouhejte, zamíchejte do jogurtu, přidejte špetku pepře a nastrouhaný česnek. K tomu můžete zakousnout toust či bagetku.


Fotogalerie

Veronika

03. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře