Polníček - skvělý na saláty


Polníček alias Kozlíček polní


Používali jej už ve starověkém Římě. Jedná se o listovou zeleninu, která obsahuje velké množství nutričních látek. Polníček je plevel, tudíž si ho můžete snadno vypěstovat i doma na zahrádce, nebo jako bylinku za oknem či v truhlíku na balkoně.  


Čím nám konzumace polníčku prospěje?


V polníčku se ukrývá spousta vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamín A, C, E, také železo, hořčík, kyselinu listovou a betakaroten. Doporučuje se především lidem, které trápí problémy se srdcem, ale také pro všechny ostatní, jenž si chtějí zlepšit koncentraci a posílit vitalitu. Pokud si občas polníček dopřejeme, tak tím posílíme naše srdce, sliznice i imunitu, náš výkon se zvýší, stres nám zmizí ze života a zrychlíme metabolismus (látková výměna v těle).


Polníček v kuchyni


Můžete si ho pořídit v supermarketu či v zelinářství. Je dostupný po celý rok a najdete ho v igelitových obalech či v krabičce. Čerstvost polníčku odhadnete dle zbarvení. Listy polníčku by měly být jasně zelené, neponičené a neměly by uhnívat. Pokud si jej chcete uchovat, udělejte do sáčku pár malých dírek a vložte do lednice. Takto vám může vydržet až 3 dny.


Tuto bylinku, jejíž listy oplývají oříškovou chutí a jemným aroma, využijete hlavně ve studené kuchyni, při přípravě salátů. 


V kuchyni byste měli vždy pracovat s čerstvým polníčkem. Pokud ho tepelně upravíte, ztratí velké množství vitamínu C. Polníček je křehký a můžete ho snadno poničit. Ozdobí a dochutí různé saláty, pomazánky, předkrmy či může fungovat jako zeleninová příloha. Tepelné zpracování je stejné jako u špenátu. Klidně ho můžete podusit nebo rozmixovat na polévku či pesto.


Připravte si rychlou a chutnou svačinku! Ochutnejte salát z polníčku v kombinaci s jogurtovým dresinkem!


Na 2 porce budete potřebovat:


  • Polníček - 300 g

  • Kukuřice - 100 g

  • Šunka - 100 g

  • Ředkvičky - 1 svazek

  • Vejce - 4 ks (uvařená na tvrdo)


Dresink si připravíte z těchto surovin:


  • Bílý jogurt - 150 g

  • Niva - 50 g

  • Česnek - 2 stroužky

  • Pepř


Polníček si nejprve opláchněte a otrhejte poničené či nahnědlé lístky. Nechte okapat a natrhejte na menší kousky. Pak k nim přidejte šunku, kterou si nakrájíte na menší kusy. Ředkvičky nakrájejte na kolečka a spolu s kukuřicí přidejte k šunce a polníčku. Rozdělte si směs na talíře a přidejte čtvrtky již uvařených vajec. Dresink si připravíte smícháním surovin. Nivu si nastrouhejte, zamíchejte do jogurtu, přidejte špetku pepře a nastrouhaný česnek. K tomu můžete zakousnout toust či bagetku.


přidejte na:

03. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář