Polníček alias Kozlíček polní
Používali jej už ve starověkém Římě. Jedná se o listovou zeleninu, která obsahuje velké množství nutričních látek. Polníček je plevel, tudíž si ho můžete snadno vypěstovat i doma na zahrádce, nebo jako bylinku za oknem či v truhlíku na balkoně.
Čím nám konzumace polníčku prospěje?
V polníčku se ukrývá spousta vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamín A, C, E, také železo, hořčík, kyselinu listovou a betakaroten. Doporučuje se především lidem, které trápí problémy se srdcem, ale také pro všechny ostatní, jenž si chtějí zlepšit koncentraci a posílit vitalitu. Pokud si občas polníček dopřejeme, tak tím posílíme naše srdce, sliznice i imunitu, náš výkon se zvýší, stres nám zmizí ze života a zrychlíme metabolismus (látková výměna v těle).
Polníček v kuchyni
Můžete si ho pořídit v supermarketu či v zelinářství. Je dostupný po celý rok a najdete ho v igelitových obalech či v krabičce. Čerstvost polníčku odhadnete dle zbarvení. Listy polníčku by měly být jasně zelené, neponičené a neměly by uhnívat. Pokud si jej chcete uchovat, udělejte do sáčku pár malých dírek a vložte do lednice. Takto vám může vydržet až 3 dny.
V kuchyni byste měli vždy pracovat s čerstvým polníčkem. Pokud ho tepelně upravíte, ztratí velké množství vitamínu C. Polníček je křehký a můžete ho snadno poničit. Ozdobí a dochutí různé saláty, pomazánky, předkrmy či může fungovat jako zeleninová příloha. Tepelné zpracování je stejné jako u špenátu. Klidně ho můžete podusit nebo rozmixovat na polévku či pesto.
Připravte si rychlou a chutnou svačinku! Ochutnejte salát z polníčku v kombinaci s jogurtovým dresinkem!
Na 2 porce budete potřebovat:
Polníček - 300 g
Kukuřice - 100 g
Šunka - 100 g
Ředkvičky - 1 svazek
Vejce - 4 ks (uvařená na tvrdo)
Dresink si připravíte z těchto surovin:
Bílý jogurt - 150 g
Niva - 50 g
Česnek - 2 stroužky
Pepř
Polníček si nejprve opláchněte a otrhejte poničené či nahnědlé lístky. Nechte okapat a natrhejte na menší kousky. Pak k nim přidejte šunku, kterou si nakrájíte na menší kusy. Ředkvičky nakrájejte na kolečka a spolu s kukuřicí přidejte k šunce a polníčku. Rozdělte si směs na talíře a přidejte čtvrtky již uvařených vajec. Dresink si připravíte smícháním surovin. Nivu si nastrouhejte, zamíchejte do jogurtu, přidejte špetku pepře a nastrouhaný česnek. K tomu můžete zakousnout toust či bagetku.