Tuk na přípravu pomazánek má mít pokojovou teplotu, aby se snadno roztíral a spojil s ostatními surovinami.
Máslo v pomazánce můžeme z části nahradit majonézou nebo tatarkou, docílíme tak jemnější chuti.
Pomazánku můžeme nastavit bešamelovou omáčkou, bude levnější a nebude tak tučná.
Jemnost pomazánek docílíme umletím surovin na masovém strojku. Pomazánka je pak jemná a působí nadýchaně.
Nemícháme výrazné chutě, ale dbáme aby u každé pomazánky vynikla jedna příchuť.
Příliš tučné pomazánky mažeme na chléb jen v tenké vrstvě.
Sýr nesmíme nikdy osmahnout dohněda. Zhnědlý sýr je hořký.
Topinky a tousty podáváme čerstvé, ještě teplé. Jinak ztrácejí na křehkosti.
Nemáme-li čerstvé pečivo, pokapeme plech vodou a housky rozpečeme.