Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Potraviny, které léčí

Když to situace dovolí, zkuzte zapomenout na léky a využijte potraviny mající antibiotické účinky. Určitě mezi nimi najdete i takovou potravinu, která vám zachutná. Zvláště pokud jde o obyčejné nachlazení nebo škrábání v krku, mohou být tyto dobroty první pomocí. Tak schovejte lékárničku a jděte raději na nákup do potravin, určitě také ušetříte.

60632_medium

Foto: philippinereporter.com

Brusinka pro močový systém

Je všeobecně známo, že brusinka je první potravinovou pomocí proti bakteriálním zánětům, zejména močových cest. Nemusíte se každý druhý den krmit svíčkovou omáčkou, aby byl důvod brusinky použít. Udělejte si zásobu sušených brusinek, vyrobte si vlastní marmeládu, dejte si brusinkový džus nebo čaj.

Česnekové hodování

Vonět asi nejlépe nebudete, ale zdraví budete mít na rozdávání. Česnek má totiž kromě výrazné chutě a vůně silný léčebný účinek. Jde o nejlepší přírodní antibiotikum. Česnek zatočí s viry, parazity, bakteriemi i plísněmi. Tato síla je uložena v allicinu, je to látka podobná právě penicilinu, ale námá nežádoucí účinky. Nejlepší by bylo pochutnávat si na syrovém česneku, jenže to nezvládne každý. Pokud mezi tyto šťastlivce patříte, můžeme jen závidět.

Pálivý křen

Už jeho ostrá chuť i vůně dávají najevo všem bacilům, že je tady silný bojovník. Jakmile vás začne lechtat v nose nebo v krku, nastartujte léčbu křenem. Čerstvý kořen nastrouhejte a třeba smíchejte ještě s medem. Uvidíte, jak si to bacily rychle rozmyslí.

Voňavá echinacea

Všude se takto krásná kvetoucí rostlina doporučuje pro posílení imunitního systému. Už severoameriční andiáni věděli, co se v této rostlince ukrývá. Obsahuje látky povzbuzující funkci bílých krvinek. Dokáže také v organismu doslova požírat nežádoucí mikroorganismy.

Paní cibule

Má sílu stejnou jako česnek, protože taktéž obsahuje allicin. Starý dobrý lék našich babiček na kašel jistě znáte, ale pro jistotu: nakrájete cibuli na kostičky, vymačkejte z ní co nejvíce šťávy, posypte ji cukrem a sladkou štávu pak popíjejte. S kašlem bude rázem konec.

Medová kůra

Med je po česneku druhým nejsilnějším přírodním antibiotikem. Zatočí s viry i bakteriemi, zároveň zklidňuje organismus, má antiseptické účinky. Aby toho nebylo málo, med se od dávných dob oslavuje jako výborné afrodiziakum a elixír mládí.

60633_medium

Životadárný zázvor

Zázvor je opěvován už po několik desítek století jako lék na všechny neduhy. Pomozte si zázvorem od pálení žáhy, bolestí žaludku, oslabené imunity. Při prvních příznacích nachlazení utíkejte do obchodu, kupte čerstvý zázvor, nastrouhejte jej a zalijte horkou vodou. Aby to lépe chutnalo a bylo to ještě zdravější, přidejte med a citron.

Kokosový olej proti kvasinkám

Blahodárně působí na pokožku, krásně ji provoní a ošetřuje. Vyzkoušejte používat kokosový olej také vnitřně. Zlikviduje nežádoucí kvasinky, viry i bakterie. Navíc je tento olej lehce stravitelný a neobsahuje cholesterol. Klidně ho využijte také ke smažení.

Lichořeřišnice – zatočte se stafylokokem

Trápí vás bakterie Staphylococcus pyogenes aureus? Možná o přítomnosti této potvůrky nemáte ani tušení. Bývá častným původcem zánětů močových cest a ledvin. Lichořeřišnoce je zabíjakem této bakterie.

Fotogalerie

Kate

14. 05. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře