Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Kurkuma - návod jak s ní vařit najdete v článku!


Kurkuma je zlatý prášek a má tolik léčivých účinků, že by klidně mohla vyvážit cenu zlata. Nevíte, jak byste s ní měli naložit? Do čeho ji můžete přidat? Poradíme vám pár kombinací, díky kterým se kurkuma stane vaším oblíbeným kořením.


Které potraviny si s kurkumou nejvíce rozumí?


Kurkuma s rýží je prostě kombinace, kterou jen tak něco nepřekoná. Můžete si uvařit kari rýži nebo čistě jen rýži s kurkumou. Kari rýže je označení směsi, kde je omáčka ochucená kurkumou. Pokud nechcete, tak kombinovat kurkumu s dalším kořením nemusíte. Pro lepší chuť můžete přidat osmaženou cibulku. Můžete si kurkumu přidat i do rizota, která rýži dodá krásnou žlutou barvu.


Můžete ji použít i k dochucení květáku či cukety. Perfektně vám dochutí zeleninu i pomazánky. Hodí se i v kombinaci s fazolemi, čočkou, špenátem, vejci, ale také k přípravě ryb. Kurkuma obarví jakékoliv jídlo, proto se také často využívá jako přírodní barvivo do různých omáček či sýrů. S kterým kořením se dá kurkuma kombinovat? Nejvíce se přátelí s pepřem, chilli, s kokosovým mlékem, hřebíčkem, fenyklem, s paprikou nebo s česnekem.


Zkuste špetkou kurkumy dochutit salátový dresink. Chcete vylepšit chuť pečených brambor? Posypte je před podáváním špetkou tohoto zlatého prášku a potěšíte své chuťové pohárky. Také s její pomocí můžete zkoušet nové varianty marinád na maso. Můžete vyzkoušet jednoduchou marinádu, ve které smícháte kurkumu s citronovou šťávou. Je to rychlé a velmi chutné. Kurkuma se výborně hodí i do čočkové polévky či do míchaných vajíček.


Vyzkoušejte tento fantastický recept na pomerančovou rýži s krevetami!


Na 2 porce budete potřebovat:


  • Krevety - 16 ks (větší, mražené)

  • Mrkev karotka - 2 ks

  • Celer - asi 60 g (ale klidně si dopřejte více)

  • Cibule - 1 ks (spíše menší)

  • Kurkuma - 1 lžička

  • Dlouhozrnná rýže - 200 g

  • Bílé víno - 200 ml

  • Pomerančová šťáva - 150 ml

  • Pomeranč - 2 ks

  • Máslo - 60 g

  • Třtinový cukr, sůl a tabasco (pálivá omáčka)

  • Citronová šťáva

  • Mandlové lupínky - 30 g (pražené)

  • Olej


Krevety by měly být jen částečně rozmrazené. Očistěte si zeleninu, opláchněte a nakrájejte na malé kousky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na oleji, a až bude mít zlatavou barvu, přidejte tam zeleninu. Dále nasypte kurkumu a spařenou rýži. Zalijte trochou vody, přidejte víno a pomerančovou šťávu, ale jen polovinu z jejich celkového množství. Nalijte pomerančovou šťávu, osolte a nechte směs dusit, dokud nezměkne.


Pomeranče zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky. Krevety opečte v horkém oleji, pak je rychle vyjměte a přikryjte, aby vám nevychladly. Do pánve nalijte zbytek vína a pomerančové šťávy, přidejte větší polovinu másla, sůl, cukr, citronovou šťávu a tabasco. Dejte krevety zpět i s kousky pomeranče. Do rýže zamíchejte zbylé máslo a mandle. Pak už jen nandáme na talíř a přelijeme omáčkou.


Přejeme Vám dobrou chuť!



Fotogalerie

Veronika

27. 04. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře