I když jsme se při přípravě této knihy inspirovaly starými českými kuchařkami, nenaleznete v ní žádné výrazy jako „vraž tam kopu vajec a hroudu másla“. Těšit se můžete na jednoduché, chutné a sezónní recepty z čerstvých a lokálních surovin. Ty dnes již běžně seženete v obchodech, na trzích a na farmách. Zvlášť, když si ráno přivstanete...
Nejsme profesionální kuchařky. Proto nečekejte desítky ingrediencí, které by se vám tak akorát doma kupily. Věříme totiž, že v jednoduchosti je krása a jídlo se musí hltat všemi smysly. A když vám něco zbude od snídaně, proč to nepoužít při přípravě oběda nebo večeře? Navíc milujeme tradice, při kterých se sejde celá rodina, takže v knížce nechybí ani recepty na velikonoční a vánoční stůl.
Také nás vždycky trápilo, že si česká kuchyně neprávem vysloužila špatnou pověst o nezdravém, hutném a složitém jídle. Naše kuchařka proto dokazuje pravý opak. Vždyť naše babičky a prababičky nepekly jen kopce buchet z bílé mouky ani nepodávaly každý den husu. Nekupovaly vejce nebo česnek dovezený od „sousedů“. A právě takovým tématům, jako je domácí produkce, jsou věnovány reportáže a v době přípravy knihy dostupné statistiky, díky kterým vlastně vznikl nápad pustit se do této tak trošku jiné a snad i poučné kuchařky.
Dobrou chuť, Česko!