Léto máme tady a určitě mnoho z vás uvažovalo nad tím, jak rychle shodit poslední nadbytečná kila. Na internetu a v časopisech najdete různé tipy diet, které vám „zaručují“ rychlou ztrátu hmotnosti. Jedním z moderních stravovacích směrů je i tzv. paleo strava. Je ale tento směr ten správný pro redukční dietu?
Odkud k nám paleo strava přišla?
Jak už název napovídá, jedná se o stravování inspirované paleolitem, tedy dobou kamennou. Paleo strava se snaží vyvarovat veškerých zemědělsky zpracovaných výrobků, jako jsou třeba luštěniny, obiloviny, mouka či mléčné výrobky.
Maso v paleo stravě:
- hovězí, vepřové, drůbeží, králičí, kozí, jehněčí
- zvěřina
- vnitřnosti
- vejce slepičí, kachní, husí, křepelčí
- ryby (candát, ďas mořský, halibut, losos, makrela, treska, okoun, platýs, pstruh, sleď, štika, tilapie, tuňák, úhoř, žralok)
- mořské plody (humr, krab, krevety, langusty, mušle, slávky, ústřice)
Zelenina v paleo stravě:
- listová (všechny saláty, polníček, rukola, špenát, chřest, čekanka listová, mangold, pak choi, kopřiva)
- košťálová (hlávkové a čínské zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, kedlubna, brokolice)
- lilkovité (rajče, paprika, lilek)
Jak na paleo stravě nepřibrat?
Potraviny, na kterých je paleo strava založena, obsahují vysoký podíl bílkovin, ale také cukrů i tuků, proto si raději ze začátku kontrolujte příjem kalorií, abyste se nedostali někam, kde by to k redukci váhy rozhodně nevedlo.
Vyřazením obilovin a mléčných výrobků se může stát, že váš jídelníček začne být jednotvárný – zůstane v podstatě jen zelenina a kus masa. Na první pohled to tak vypadá, je ale potřeba vyvarovat se zvýšené konzumace uzenin a masa a zařazovat i jiné zdroje zdravých tuků – jako jsou např. oříšky a avokádo.
Dejte si práci s vymýšlením a hledáním nových receptů – na internetu jich najdete spoustu. Poohlédněte se po surovinách, které jste doposud nebyli zvyklí nakupovat.
Pozitiva paleo stravy
Největší výhoda paleo stravování je tzv. nutriční restart nebo i eliminační dieta, kdy se na 30 dní postupně vyřazují určité skupiny potravin – a tím dojdete vlastně až k samému základu paleo stravy. Díky tomuto postupu můžeme odhalit potraviny, které nám způsobují trávicí potíže nebo atopický ekzém.