Přijďte na chuť paleo stravě

Léto máme tady a určitě mnoho z vás uvažovalo nad tím, jak rychle shodit poslední nadbytečná kila. Na internetu a v časopisech najdete různé tipy diet, které vám „zaručují“ rychlou ztrátu hmotnosti. Jedním z moderních stravovacích směrů je i tzv. paleo strava. Je ale tento směr ten správný pro redukční dietu?  

Odkud k nám paleo strava přišla?

Jak už název napovídá, jedná se o stravování inspirované paleolitem, tedy dobou kamennou. Paleo strava se snaží vyvarovat veškerých zemědělsky zpracovaných výrobků, jako jsou třeba luštěniny, obiloviny, mouka či mléčné výrobky.

Maso v paleo stravě:

  • hovězí, vepřové, drůbeží, králičí, kozí, jehněčíPřijďte na chuť paleo stravě
  • zvěřina
  • vnitřnosti
  • vejce slepičí, kachní, husí, křepelčí
  • ryby (candát, ďas mořský, halibut, losos, makrela, treska, okoun, platýs, pstruh, sleď, štika, tilapie, tuňák, úhoř, žralok)
  • mořské plody (humr, krab, krevety, langusty, mušle, slávky, ústřice)

Zelenina v paleo stravě:

  • listová (všechny saláty, polníček, rukola, špenát, chřest, čekanka listová, mangold, pak choi, kopřiva)
  • košťálová (hlávkové a čínské zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, kedlubna, brokolice)
  • lilkovité (rajče, paprika, lilek)

Jak na paleo stravě nepřibrat?

Potraviny, na kterých je paleo strava založena, obsahují vysoký podíl bílkovin, ale také cukrů i tuků, proto si raději ze začátku kontrolujte příjem kalorií, abyste se nedostali někam, kde by to k redukci váhy rozhodně nevedlo.

Vyřazením obilovin a mléčných výrobků se může stát, že váš jídelníček začne být jednotvárný – zůstane v podstatě jen zelenina a kus masa. Na první pohled to tak vypadá, je ale potřeba vyvarovat se zvýšené konzumace uzenin a masa a zařazovat i jiné zdroje zdravých tuků – jako jsou např. oříšky a avokádo.

Dejte si práci s vymýšlením a hledáním nových receptů – na internetu jich najdete spoustu. Poohlédněte se po surovinách, které jste doposud nebyli zvyklí nakupovat.

Pozitiva paleo stravy

Největší výhoda paleo stravování je tzv. nutriční restart nebo i eliminační dieta, kdy se na 30 dní postupně vyřazují určité skupiny potravin – a tím dojdete vlastně až k samému základu paleo stravy. Díky tomuto postupu můžeme odhalit potraviny, které nám způsobují trávicí potíže nebo atopický ekzém.

přidejte na:
BB

28. 07. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář