Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Připravte si domácí listové těsto

Ačkoliv se to tak vůbec nemusí jevit, je listové těsto pro všechny obrovskou kuchyňskou výzvou. Dokonce i samotní kuchaři si zachovávají při jeho přípravě posvátnou úctu.

Výroba listového těsta je náročná nejen na čas a práci, ale i na preciznost provedení. Člověk si tedy 2x rozmyslí, než se pustí do domácí výroby, neboť jej v obchodech seženete a máte to bez práce.


Jenže všechno, co je domácí, je lepší, poctivější a hlavně čerstvé. Listové těsto se dělá ze 2 těst, které se pak na sebe navrství. Existuje více variant, jak tento typ těsta připravit. My jsme zvolili tento recept, který s naší pomocí snadno zvládnete i vy.

Listové těsto

  • Hladká mouka - 600 g

  • Máslo - 500 g

  • Sůl

  • Vlažná voda - 250 ml


Nejprve si všechny suroviny rozdělíte na 2 části tak, abyste vytvořili 2 těsta, jenž budete překládat. Vytvoříte tím tzv. “lístky”, odtud název - listové těsto. Na první těsto budete potřebovat vlažnou vodu, sůl (½ lžičky) a hladkou mouku (500 g). Na druhé těsto použijte ten zbytek, tedy máslo a 100 g mouky.

Připravte si mísu a v ní pak zpracujte první těsto. Měli byste na něm pracovat rukama a tak dlouho, dokud nevytvoříte hladké těsto. Pak jej dejte do lednice minimálně na 3 hodiny. Nyní si připravte druhé těsto. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu, aby se vám s ním lépe pracovalo.


Máslo smíchejte s moukou a tuto směs pak rovnoměrně rozetřete na pečící papír a opět dejte vychladit do lednice. Jakmile vám těsta ztuhnou, můžete si z prvního těsta vyválet obdélník a na jednu stranu prvního těsta nyní rozválejte to druhé. Poté vrstvu dvou těst přeložte tou zbývající částí prvního těsta.






Takto postupujte ještě 10x. Vždy jen rozválejte a přeložte. Pokojová teplota bude těsto zahřívat, takže bude mít tendenci se trochu povolovat. Proto jej po zpracování opět dejte na pár minut zchladit do lednice. Hotové těsto si pak dle potřeby rozkrájejte na takové rozměry či tvary, které potřebujete. Zabalte ho do fólie a můžete uložit do mrazáku, když jej nebudete chtít hned upéct.


Fotogalerie

Veronika

12. 10. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře