Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Připravte si domácí tvaroh


Je to skvělá dietní surovina, která nám nejen chutná, ale má také léčivé účinky. Tvaroh se řadí mezi několik málo potravin, které jsou univerzální a všestranně využitelné. Doporučuje se těm, kteří se snaží zhubnout. S tvarohem vás už nebude trápit pocit hladu, neboť vás dokonale zasytí.


Účinky


Tvaroh je bohatý na železo, vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík, selen, zinek a vitamíny A, B a E. Také v něm najdete omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ale i kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten. Tvaroh pomáhá zrychlit metabolismus, podporuje trávení a je dokonalým zdrojem bílkovin pro naše svaly, protože je pomáhá budovat a regenerovat. Dokonce umí snížit kyselost v žaludku a preventivně vás ochrání před osteoporózou. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dokáže zklidnit nervový systém a prospívá i kvalitě pokožky, vlasů a nehtů.


Domácí tvaroh


Chcete si vyrobit svůj vlastní zdravý tvaroh? S námi to zvládnete. K přípravě 450 g tvarohu budete k tomu potřebovat 3 l mléka, ale musí to být domácí nepasterizované kravské nebo mléko zakoupené v automatu. Připravte si větší hrnec, nalijte do něj mléko a nechte ho odpočívat při pokojové teplotě přibližně 2 - 3 dny. Mělo by vám pěkně nakynout a vytvořit hustou kyšku. Pak tuto kyšku dejte vařit, ale jen na mírném ohni (kolem 60 °C) a nesmíte jej míchat.


Nechte vařit tak dlouho, dokud se nebude na okrajích vytvářet bílá tekutina. Tato hustá hmota se vám srazí směrem do středu a vznikne pěna. Pak kyšku odstavte a přelijte přes sítko. Nechte stéct všechno mléko, aby vám v sítku zbyl váš domácí bio tvaroh. Dejte si ale pozor a jezte jej pouze čerstvý. Neprošel pasterizací, proto byste starší tvaroh již neměli jíst, aby se v něm nepřemnožila nebezpečná listerie.



Tvaroh v kuchyni


V obchodech najdete 6 variant tvarohu - odtučněný, nízkotučný, polotučný, tučný, měkký a nesmíme zapomenout ani na hrudkovitý. 

Připravit se dá na mnoho způsobů. Vyrobíte z něj slané i sladké pomazánky, moučníky, zákusky, různé krémy, náplně do omelet či palačinek a používá se i při přípravě majonézy či salátové zálivky. Můžete ho využít jak za studena, tak se dá i tepelně upravit.




Fotogalerie

Veronika

11. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře