Přírodní dochucovadla, která vám v kuchyni nesmí chybět

Příprava jídla je pořádná věda, obzvlášť pokud neholdujete bujonům a tekutým dochucovadlům. Co vše lze k dochucení jídla použít? To se dozvíte právě dnes!

Základem každého jídla je přiměřená porce soli. Malé množství přidané ještě před zahájením vaření skvěle propojí chutě a vyzdvihne podstatu připravovaného jídla. Pro dosažení luxusní chutě se však hodí přidat další zdroje.

BYLINKY

Každá bylinka má trochu jinou vůni a dodává speciální chuť. Skvělé jsou v sušené podobě, ve které vydrží dlouho bez péče. Maximální chuť a neodolatelnou vůni však nabídnou v čerstvém stavu. Vytipujte si, jaké druhy nejvíce používáte, a snažte se tyto bylinky pěstovat.

  • Pro slanou kuchyni: bazalka, bobkový list, fenykl, jalovec, kmín, koriandr, kopr, libeček, majoránka, nové koření, pepř, paprika, kurkuma, šalvěj, saturejka, tymián
  • Do sladkých jídel: anýz, badyán, hřebíček, kardamom, skořice, vanilka

LAHŮDKOVÉ DROŽDÍ

S lahůdkovým droždím dokážete nahradit jemnou sýrovou chuť, protože připomíná parmazán. Lehce oříškové aroma se hodí k salátům, těstovinám, nákypům, polévkám, luštěninám a podobně. Výborně s ním ochutíte například pomazánky či dipy a dá se jíst i jen tak na chlebu.

AROMATICKÉ POTRAVINYPřírodní dochucovadla, která vám v kuchyni nesmí chybět

Pro lepší chuť jednotlivých pokrmů nezapomeňte mít ve spíži několik základních surovin:

  • Česnek
  • Křen
  • Zázvor
  • Citron

Se všemi uvedenými ingrediencemi ochutíte například salát a nejrůznější zeleninová jídla. Citron se zase skvěle hodí pro sladké recepty a dezerty. Má také konzervační účinky a například v marmeládě pomůže zachovat přirozenou svěží barvu ovoce.

Silně aromatické látky obsažené v těchto potravinách nejen pomohou dochutit pokrm, ale mají i celou řadu pozitivních vlivů na lidské zdraví a imunitní systém. Nejlepší jsou ve své čerstvé podobě, ale například česnek či zázvor poslouží i v sušené formě.

přidejte na:
BB

06. 05. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář