Probiotika a hubnutí

Efektivní hubnutí není jen o kalorickém deficitu, potřebujete v těle vytvořit optimální podmínky pro odbourávání nadbytečného tuku. Jak vám v tom mohou pomoci probiotika?

Zdálo by se, že probiotika a hubnutí spolu vůbec nesouvisí. Copak střevní bakterie nějak podpoří spalování tukových rezerv? Možná vás to překvapí, ale svou roli zde sehrají a není nijak zanedbatelná.

ZDRAVÉ TRÁVENÍ vs. ZDRAVÁ VÁHA

Pokud máte mít optimální váhu, mělo by vaše tělo optimálně fungovat. A to včetně trávicího systému. A tím už se dostáváme k problematice, kde roli probiotik nikdo nezpochybní. Přátelské bakterie žijící v našich střevech totiž zajišťují mimo jiné vstřebávání určitých živin, včetně vitaminu K a některých vitaminů skupiny B.

Pro naše zdraví je zcela zásadní, aby množství těchto mikroorganismů i vzájemný poměr jednotlivých druhů odpovídaly určitému standardu. Pak totiž nejenom správně probíhají trávicí procesy a tělo je schopno adekvátních imunitních reakcí, ale vytváří se také podmínky pro udržení vhodné tělesné hmotnosti. Na základě provedených studií víme, že lidé trpící nadváhou a obezitou obvykle nemají v pořádku osídlení střev přátelskými bakteriemi.

JAK PROBIOTIKA OVLIVŇUJÍ NAŠI VÁHU

Těch mechanismů je hned několik a této problematice se vědci věnují velmi intenzivně, protože by výhledově mohla přispět k úspěšnému boji s obezitou, která ohrožuje populaci mnoha vyspělých zemí.

Co v tuto chvíli víme?

  • Probiotika mají vliv na chuť k jídlu a využití energie získané z potravy.Probiotika a hubnutí
  • Určité druhy probiotik brzdí vstřebávání tuků a zajistí, aby se tyto tuky vyloučily nestrávené.
  • Probiotika podporují vylučování hormonu, který reguluje apetit, takže díky tomu máte chuť k jídlu lépe pod kontrolou.
  • I na hladinu bílkovin regulujících metabolismus tuků mají nemalý vliv střevní bakterie, což v konečném důsledku vede k redukci ukládání tuků.
  • Nadváha a obezita jdou ruku v ruce se zánětlivými procesy, pokud tedy záněty tlumíte díky správnému osídlení střev bakteriemi, současně bojujete i s nadbytečnými kilogramy.

Tím samozřejmě nechceme snížit důležitost správného stravovacího režimu a pohybových aktivit. Role probiotik by měla být chápána jako podpůrná.

Výsledky provedených studií ovšem hovoří velmi slibně

V rámci jedné z nich účastníci výzkumu šest týdnů konzumovali denně nízkotučný jogurt a došlo u nich k poklesu tělesného tuku o 3–4 %, aniž by drželi dietu.

V průběhu další studie se ženám užívajícím probiotika podařilo během tří měsíců shodit o 50 % více než těm, které dostávaly placebo.

Víme tedy, že probiotika pomáhají lidem optimalizovat jejich váhu. Významný vliv ale mají i na následné udržení hmotnosti.

přidejte na:
BB

01. 11. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář