Proč jíst jahody?


Jsou červené, šťavnaté a báječně chutnají. Kdo by je nemiloval? Ano, řeč je o jahodách. Právě nastal jejich čas. Konečně si můžeme koupit toto ovoce vypěstované u nás, které skutečně voní a chutná po jahodách. I když se v obchodech objevují po celý rok, mimo letní sezónu si domů donesete jenom mdlé a nevýrazné plody, které jsou navíc chemicky ošetřeny. Proto využijme jejich sezónu a dopřejme si je v co největším množství.


Co v jahodách najdeme?

Jahody patří bezesporu mezi nejoblíbenější ovoce, a to nejenom pro svou lahodnou, sladkou chuť. Obsahují taky celou řadu důležitých vitamínů a minerálů. Zahradní i lesní jahody jsou velmi bohaté na vitamín C - překonávají dokonce i citrusové plody. Obsahují rovněž vitamíny skupiny A, B a E, které působí jako antioxidanty. V neposlední řadě v nich najdeme i organické sloučeniny, např. kyselinu ellagovou, hrající důležitou roli v prevenci proti některým druhům rakoviny. Ze všech druhů ovoce mají nejvíce manganu, prospěšného pro správnou kvalitu vlasů, pokožky, kostí a nervů. Z minerálních látek je v jahodách zastoupen vápník, hořčík, zinek, ale i draslík. Jsou také významným zdrojem tekutin, protože je v nich obsaženo až 87 procent vody.


Vliv jahod na naše zdraví

Významně posilují imunitu, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při dně, působí proti vzniku žlučníkových a ledvinových kamenů. Jsou vhodné i pro lidi nemocné cukrovkou. Rovněž snižují horečku a nachlazení. Ve srovnání s ostatními druhy ovoce obsahují málo přírodního cukru, takže jsou součástí různých diet.


Využití v kuchyni

Nejlepší a nejchutnější je konzumovat jahody v čerstvém stavu. Například v různých ovocných salátech, koktejlech nebo třeba se šlehačkou či zakysanou smetanou. Neodmyslitelně patří do letních moučníků a pohárů. A co třeba kynuté knedlíky s čerstvými jahodami? To je prostě lahůdka. Dají se samozřejmě i zavařovat jako kompot nebo zpracovávat na různé marmelády, sirupy a rosoly. Další vhodný způsob jejich uchování je zmrazování, a to jak celých plodů, tak i rozmixované dřeně. Ale pozor, jahody mají i negativní stránku. U citlivých lidí by mohly vyvolat alergickou reakci, zvláště pak u malých dětí. Přesto většina z nás je snáší velmi dobře, a proto bychom si tuto letní lahůdku měli vychutnat v plné míře.


přidejte na:

15. 06. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář