Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Proč jíst jahody?


Jsou červené, šťavnaté a báječně chutnají. Kdo by je nemiloval? Ano, řeč je o jahodách. Právě nastal jejich čas. Konečně si můžeme koupit toto ovoce vypěstované u nás, které skutečně voní a chutná po jahodách. I když se v obchodech objevují po celý rok, mimo letní sezónu si domů donesete jenom mdlé a nevýrazné plody, které jsou navíc chemicky ošetřeny. Proto využijme jejich sezónu a dopřejme si je v co největším množství.


Co v jahodách najdeme?

Jahody patří bezesporu mezi nejoblíbenější ovoce, a to nejenom pro svou lahodnou, sladkou chuť. Obsahují taky celou řadu důležitých vitamínů a minerálů. Zahradní i lesní jahody jsou velmi bohaté na vitamín C - překonávají dokonce i citrusové plody. Obsahují rovněž vitamíny skupiny A, B a E, které působí jako antioxidanty. V neposlední řadě v nich najdeme i organické sloučeniny, např. kyselinu ellagovou, hrající důležitou roli v prevenci proti některým druhům rakoviny. Ze všech druhů ovoce mají nejvíce manganu, prospěšného pro správnou kvalitu vlasů, pokožky, kostí a nervů. Z minerálních látek je v jahodách zastoupen vápník, hořčík, zinek, ale i draslík. Jsou také významným zdrojem tekutin, protože je v nich obsaženo až 87 procent vody.


Vliv jahod na naše zdraví

Významně posilují imunitu, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při dně, působí proti vzniku žlučníkových a ledvinových kamenů. Jsou vhodné i pro lidi nemocné cukrovkou. Rovněž snižují horečku a nachlazení. Ve srovnání s ostatními druhy ovoce obsahují málo přírodního cukru, takže jsou součástí různých diet.


Využití v kuchyni

Nejlepší a nejchutnější je konzumovat jahody v čerstvém stavu. Například v různých ovocných salátech, koktejlech nebo třeba se šlehačkou či zakysanou smetanou. Neodmyslitelně patří do letních moučníků a pohárů. A co třeba kynuté knedlíky s čerstvými jahodami? To je prostě lahůdka. Dají se samozřejmě i zavařovat jako kompot nebo zpracovávat na různé marmelády, sirupy a rosoly. Další vhodný způsob jejich uchování je zmrazování, a to jak celých plodů, tak i rozmixované dřeně. Ale pozor, jahody mají i negativní stránku. U citlivých lidí by mohly vyvolat alergickou reakci, zvláště pak u malých dětí. Přesto většina z nás je snáší velmi dobře, a proto bychom si tuto letní lahůdku měli vychutnat v plné míře.


Fotogalerie

Veronika

15. 06. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře