Proč zařadit do jídelníčku jáhly

Chcete vyzkoušet zdravé a chutné stravování? Pak byste měli do svého jídelníčku zařadit kromě čerstvé a kvalitní stravy i jáhly.

Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, a proto i vhodné pro lidi, kteří trpí alergií na lepek. Ta se projevuje většinou nevolností a nadýmáním po konzumaci potravin bohatých právě na lepek. V závažnějších případech se mohou vyskytovat dokonce i průjmy, závratě a břišní křeče.

Seznamte se s lepkemProč zařadit do jídelníčku jáhly

Ve své podstatě jde o bílkovinu, kterou najdeme nejčastěji v pšenici. Jeho hlavní funkcí je udržovat jednotlivé složky obilné stravy pohromadě. Právě lepek může za to, že jsou kaše z obilných zrn husté a drží tvar. Osoby, které lepek nemohou konz movat kvůli autoimunitně podmíněné nežádoucí reakci na něj v podobě celiakie, jsou tak odkázány na zdroje jiných obilovin, které jim dodají dostatek energie i důležitých živin. Mezi ně patří mimo jiné také jáhly.

S čím pomohou jáhly?

Překyselený organismus

Díky své zásadité reakci patří k potravinám, které bychom měli zařadit do jídelníčku, cítíme-li na sobě negativní důsledky překyselení organismu. Ty se mohou projevovat pálením žáhy, zvýšenou únavou, ale také intenzivním zadržováním moči. Právě s tím si jáhly velmi rychle poradí. Mezi jejich přednosti totiž patří močopudné účinky, díky nimž zabraňují vzniku zánětu močového měchýře v důsledku přemnožení bakterií. Jáhly obsahují také vysoké procento vitaminu B, díky tomu pomáhají bojovat s depresí a navodit příjemný psychický stav. Na základě toho se jejich konzumace doporučuje zejména v období, kdy je člověk vystaven vyšším hladinám stresu.Proč zařadit do jídelníčku jáhly

Skvělé i pro vegany

Zejména lidé, kteří nekonzumují maso, ocení v této obilovině vysoký obsah bílkovin, pohybující se okolo 10 % její hmotnosti. Bílkoviny jsou důležité pro růst i regeneraci svalové tkáně. Jáhly ale disponují také další velmi zajímavou vlastností. Mají nízký glykemický index, který je způsoben vysokým množstvím v nich obsažené vlákniny. Díky tomu velmi dobře zasytí a udrží stálou hladinu cukru v krvi. Člověk se pak nemá tendence tolik přejídat a jeho tělo má energii, která mu vydrží mnohem déle než při konzumaci jiných druhů potravin.

Pomohou s dráždivým tračníkem

Syndrom dráždivého tračníku trápí stále více lidí. Projevuje se neustávajícími bolestmi břicha, zácpou nebo průjmem, které se objevují nejčastěji bezprostředně po pozření potravy. Tuto chorobu způsobuje obvykle chronický stres a v dnešní době je těžké se jí vyhnout. Její symptomy významně zhoršuje lepek. Proto je dobré se ho vyvarovat například konzumací jáhlů, které jej neobsahují. Kromě toho ale nabízí bohatý zdroj dalších látek, jako například železa, zinku či hořčíku. Jáhly se tak postarají o bezproblémové trávení a dostatek živin i pro rizikové skupiny lidí. 

přidejte na:
Gabriela

18. 02. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář