Propolis. Dezinfekce a přírodní zázrak, který se často podceňuje

Silnější imunita, žádné afty v ústech ani bolest v krku. A k tomu silně hojivý účinek. Pokud jste dosud z včelích produktů znali pouze med, měli byste se seznámit s propolisem. Tato včelí „dezinfekce“ totiž překonává med v pozitivních účincích hned několikanásobně.

Propolis je pryskyřice, kterou včely používají v úlech jako stavební materiál a zároveň jako dezinfekci. Propolisem si zpevňují a rekonstruují své bydlení, využívají jej jako tmel pro ucpání škvír a děr. Zároveň slouží k mumifikaciPropolis. Dezinfekce a přírodní zázrak, který se často podceňuje zabitých vetřelců (vos, sršní apod.). Vzniká tak, že včely sbírají různé pryskyřice z pupenů květů, rostlin i stromů. Obohatí je výměšky svých žláz a dále v úlu zpracují. Přesný mechanismus zpracování nebyl do dnešního dne zcela vyzkoumán a zůstává částečně tajemstvím.

Nezaměnitelná je nádherná vůně propolisu. Získat jej lze přímo od včelařů v surové formě nebo v lékárnách a prodejnách zdravotních doplňků, zejména ve formě tinktury.

Není propolis jako propolis

Složení propolisu se liší podle toho, jaké rostliny konkrétní včelstvo zpracovává. V jednotlivých zemích světa má proto velmi specifickou podobu. V českých podmínkách sbírají včely propolis především na topolech, olších, břízách a některých jehličnanech. Důležitý je tedy výběr lokalit, ale složení se mění i každým rokem. Některé oblasti mají propolis s vyšším obsahem flavonoidů, jinde zase organických kyselin. Důležité je proto věnovat pozornost výběru a kombinacím lokalit, aby vznikl propolis s maximálním obsahem účinných látek. Propolis jich obsahuje stovky. Mezi nejčastější složky patří pryskyřičné látky, éterické oleje, vosky, třísloviny, vitaminy a provitaminy, minerály a stopové prvky a především flavonoidy. Právě ty působí velmi pozitivně na lidskou imunitu.

Flavonoidy

Flavonoidy jsou látky rostlinného původu, které se nacházejí hlavně v zelenině a ovoci, s výrazným antioxidačním účinkem. Neutralizují volné radikály, které vznikají v těle normálně a v době stresu ve velkém množství a způsobují degenerativní změny v organismu, kardiovaskulární choroby, aterosklerózu, zanášení cév a degenerativní onemocnění kloubů. Ať už se rozhodnete obstarat si propolis přímo u včelaře nebo v lékárně, zkontrolujte proto jeho čistotu a koncentraci.

přidejte na:
BB

27. 06. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář