Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pýchavka pro zdraví i do kuchyně

Houbová sezóna ještě není zdaleka u konce. Možná, že nás ta největší nadílka tepve čeká. Třeba budete mít to štěstí a narazíte na obří pýchavku, budete vědět co si s ní počít? Jak nám pýchavka prospívá a jak s ní v kuchyni naložit?

61330_medium

Foto: mushroom-appreciation.com

Kdy a kde pýchavku najít?

Nebojte se, času je ještě opravdu dost. V lesích se pýchavka objevuje až do poloviny října i déle, záleží samozřejmě na počasí. Hledejte ji v trávě na okraji lesa, na loukách a pastvinách.

Léčivá síla pýchavky

Pýchavka je přínosná pro obsah minerálních látek, především vápníku, hoříku, draslíku, sodíku, fosforu a železa. Tahle bílá houba je známá hlavně díky tomu, že zastavuje krvácení, ať už jde o krvácení z nosu nebo o silnou menstruaci. A co dál? Zatočí s chudokrevností, chronickým zánětem trávicího traktu, kožním onemocněníém, neprůchodností tepen a zánětem močového měchýře. Její moučná konzistence se využívá pro vysoušení mokvajících a hnisavých ran.

Pýchavka v kuchyni

Nebudeme se věnovat řízkům z pýchavky, ty zná snad každý houbař i nehoubař. Zkuste něco nového, co třeba pýchavkové lečo. Bude vám stačit 300 g pýchavek, 4 rajčata, 4 lžíce olivového oleje, 1 cuketu, pórek, 2 cibule, 4 papriky, nasekanou petrželku, bazalku a libeček. Ke spojení si připravte 4 vejce.

Jak na to?

Na olivovém oleji opražte nakrájenou cibuli, pórek, papriky a pýchavku. Po chvilce přidejte nakrájená rajčata, cuketu, bylinky, trochu posolte a chvíli duste. Jakmile bude zelenina i pýchavka měkká, zalijte ji vajíčkem. Jako přílohu podávejte čerstvý chléb a máte výbornou a rychlou včeři.

Ještě na jednu věc jsme zapomněli, pýchavka působí jako afrodiziakum a to velice silné.

Fotogalerie

Kate

19. 09. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře