Houbová sezóna ještě není zdaleka u konce. Možná, že nás ta největší nadílka tepve čeká. Třeba budete mít to štěstí a narazíte na obří pýchavku, budete vědět co si s ní počít? Jak nám pýchavka prospívá a jak s ní v kuchyni naložit?
Foto: mushroom-appreciation.com
Kdy a kde pýchavku najít?
Nebojte se, času je ještě opravdu dost. V lesích se pýchavka objevuje až do poloviny října i déle, záleží samozřejmě na počasí. Hledejte ji v trávě na okraji lesa, na loukách a pastvinách.
Léčivá síla pýchavky
Pýchavka je přínosná pro obsah minerálních látek, především vápníku, hoříku, draslíku, sodíku, fosforu a železa. Tahle bílá houba je známá hlavně díky tomu, že zastavuje krvácení, ať už jde o krvácení z nosu nebo o silnou menstruaci. A co dál? Zatočí s chudokrevností, chronickým zánětem trávicího traktu, kožním onemocněníém, neprůchodností tepen a zánětem močového měchýře. Její moučná konzistence se využívá pro vysoušení mokvajících a hnisavých ran.
Pýchavka v kuchyni
Nebudeme se věnovat řízkům z pýchavky, ty zná snad každý houbař i nehoubař. Zkuste něco nového, co třeba pýchavkové lečo. Bude vám stačit 300 g pýchavek, 4 rajčata, 4 lžíce olivového oleje, 1 cuketu, pórek, 2 cibule, 4 papriky, nasekanou petrželku, bazalku a libeček. Ke spojení si připravte 4 vejce.
Jak na to?
Na olivovém oleji opražte nakrájenou cibuli, pórek, papriky a pýchavku. Po chvilce přidejte nakrájená rajčata, cuketu, bylinky, trochu posolte a chvíli duste. Jakmile bude zelenina i pýchavka měkká, zalijte ji vajíčkem. Jako přílohu podávejte čerstvý chléb a máte výbornou a rychlou včeři.
Ještě na jednu věc jsme zapomněli, pýchavka působí jako afrodiziakum a to velice silné.