Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Quiche - skvělý slaný koláč


Quiche 


Ochutnali jste již tuto francouzskou specialitu? Slaný koláč jehož základem je těsto a jako náplň si zvolte cokoliv co máte doma. Jde o neustálé objevování nových variant a chutí. Připravte si svačinku či lehký oběd, který vás spolehlivě zasytí.


Již v 16. století upekl první slaný koláč francouzský pekař z lotrinského města Nancy. Upekl ho z chlebového těsta, vajec a slaniny. Stal se tedy předchůdcem dnešního oblíbeného lotrinského quiche (vyslovuje se - kiš). Chlebové těsto se později nahrazovalo křehkým či listovým těstem. Těsto vznikne smícháním mouky, másla a vody. Voda i máslo by měly být vychlazené. Nechte těsto ve fólii odpočívat v ledničce nejlépe celou noc.


Klasický lotrinský quiche (odlehčená verze)


  • Hladká mouka - 280 g (+ na poprášení)

  • Máslo - 165 g (vychlazené a nakrájené na kousky)

  • Malé cibule - 500 g (nakrájené na půlkolečka)

  • Vejce - 2 ks (větší)

  • Smetana ke šlehání - 250 ml

  • Čedar - 150 g (nastrouhaný nahrubo)

  • Fazole - na zatížení (může být i jiná luštěnina)

  • Sůl a pepř


Nejprve si připravte drobenku. Smíchejte mouku, 140 g másla, asi ¼ lžičky soli a přilijte 8 lžic studené vody. Z toho si vypracujte těsto, vytvořte z něho kouli a dejte do lednice, kde by se mělo chladit minimálně půl hodiny. Pak si pracovní plochu trochu posypte moukou a vyválejte z těsta kruh tak, aby byl větší než 25 cm, což jsou rozměry ideální koláčové formy. Těsto vložte do formy a obložte i strany.


Klidně můžete trochu těsta nechat viset přes okraje formy. Vychlaďte na půl hodiny a pak si můžete předehřát troubu na 200 °C. V hrnci si na zbytku másla osmažte cibuli a počkejte až zkaramelizuje. Občas promíchejte a po 20 minutách by cibule měla být hotová. Dno těsta lehce na pár místech popíchněte vidličkou, pak jen vyložte pečícím papírem a dejte na něj fazole (kvůli zatížení). Říká se tomu “pečení naslepo”.


Pečte asi 20 minut, pak odstraňte luštěniny a papír a nechte ještě péct asi 10 minut. Těsto krásně zhnědne. Dejte jej na chvíli vychladit a mezitím si připravte náplň, kterou pak nalijete na toto předpečené těsto. V míse si ušlehejte vejce, smetanu, přidejte polovinu sýra, cibuli, trochu soli a pepře. Náplň nalijte na těsto, posypte sýrem, který vám zbyl, a dejte do trouby péct na 20 - 25 minut. Hotový koláč poznáte podle toho, že když zapíchnete do středu nůž, vyjde vám čistý. Po upečení nechte chvíli vychladnout a můžete podávat.



Fotogalerie

Veronika

18. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře