Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Quinoa - často opomíjená potravina


Quinoa - Merlík čilský


Tato dosud u nás méně známá rostlina pochází z Jižní Ameriky. Její semena se používají jako obilnina. Existuje ve třech druzích. Bílá quinoa je nejběžnejší s jemně máslovou chutí. Podobou připomíná bílou rýži, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa má oříškovou příchuť a je křupavější. Černá quinoa  je chuťově nejvýraznější a také nejkřupavější. U nás se jí dostává stále více pozornosti. Tato nenápadná obilovina je výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou. Možná si myslíte, že je to jen zrní, ale vskutku je fantastická. Stačí jí jen ochutnat a uvidíte, že si vás získá.


Vliv quinoy na zdraví


Vysoký obsah hořčíku a vitamínu B2 je prospěšný pro lidi, kteří trpí migrénami. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocněních a při diabetu. Předchází rakovině tlustého střeva, zvyšuje pohyblivost střev a tím zrychluje i spalování tuků. Vláknina je také nerozpustná a tím pomáhá vytlačovat toxiny z těla a předchází vzniku žlučových kamenů. Stejně jako zelenina, je zdrojem vitamínu E, který je také antioxidantem. Posiluje činnost nervové soustavy a snižuje riziko rakoviny.


Proč jí zařadit do jídelníčku?


Má vysoký obsah minerálů jako je železo, hořčík, vápník, zinek, draslík a obsahuje velký počet bílkovin včetně lysinu, který se vyskytuje hlavně v mase. Je bohatým zdrojem vlákniny a díky tomu je lehce stravitelná. Obsahuje také řadu vitamínů. Je vhodná pro redukční a diabetickou dietu, díky nulové hodnotě lepku. Můžou ji tudíž konzumovat lidé s nemocí zvanou celiakie. Vaří se podobně jako rýže (1 šálek quinoy a 2 šálky vody, cca 15 - 20 minut. Při vaření nabývá na objemu a proto při odměřování porcí to mějte na paměti. Má jemnou strukturu a lahodnou chuť, není nadýmavá a je lehce stravitelná. Má všestranné využití. Můžete si ji připravit nasladko i naslano. Hodí se do zeleninových i ovocných salátů, dezertů, jako zahuštění do polévek, na přípravu sladké kaše nebo nákypu a nebo se dá také zapéct se zeleninou nebo masem. Můžete ji zkombinovat se sušeným ovocem, medem, skořicí nebo oříšky a připravit si tak zdravou a sladkou svačinku pro děti. V prodeji jsou také vločky quinoa, které zalijete mlékem nebo je smícháte s jogurtem a máte vydatnou energetickou snídani. Semena si můžete rozdrtit v kamenném hmoždíři a ve spojení s klasickou moukou se pustit do pečení chleba nebo sušenek. 


Quinoa je ideální potravinou pro vegetariány a vegany, ale zařadit si ji do jídelníčku může opravdu každý. Zkuste připravit nějaký zajímavý recept za pomoci quinoy a podělte se s námi o vaše zkušenosti.


Fotogalerie

Veronika

21. 08. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře