Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Quinoa - potrava nejen Inků


Quinoa - vhodná i pro celiaky


Quinoa není ani obilí, ani rýže. Je to taková netradiční "pseudoobilovina", která neobsahuje lepek a pochází z Jižní Ameriky (oblast kolem Peru).


Její zrna jsou podobná pohance a dají se použít celá nebo se rozemelou jako mouka. Je to výživná, lehce stravitelná a ideální potravina. Glykemický index má nízký, tudíž je skvělým pomocníkem při hubnutí. Objevila se v jídelníčku Inků už před 6 000 lety. Získala označení jako “matka všech obilovin” nebo také “dar od bohů”. V moderním světě se řadí mezi superpotraviny.


Superpotravina


Quinoa je plnohodnotné bílkovinné jídlo a obsahuje spoustu výživných látek. Je bohatá na esenciální aminokyseliny a obsahuje spoustu vitamínů. Může posloužit jako plnohodnotná alternativa místo masa. Obsahuje vlákninu, díky které je lehce stravitelná a pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi.


Quinoa dále obsahuje železo, vitamín B a E, hořčík, zinek, mangan a vápník. Obsah sodíku je u quinoi nižší. Quinoa bojuje s chudokrevností a pomáhá zmírnit migrénu. Díky hořčíku a zinku je důležitá pro funkci svalů a podporuje funkci pohlavních orgánů. Kvůli vitamínu E působí jako antioxidant, takže zabraňuje vzniku volných radikálů.


Kde ji můžeme sehnat?


Dá se sehnat ve čtyřech formách - mouka, vločky, semena nebo nápoj. Výrobky najdete v každém větším supermarketu nebo v drogerii či v obchodě se zdravou výživou. Cena je poněkud vyšší. Pokud si budete chtít koupit balení, které obsahuje 250 g a jedná se o biokvalitu, tak se cena pohybuje okolo čtyřiceti až šedesáti korun českých. Quinoová mouka je ještě dražší a spíše se používá jako příměs s ostatními moukami. Rostlinné rýžové mléko s quinoou (1 l) vás vyjde asi na 70 Kč.


Quinoa v kuchyni


Příprava je snadná. Semena stačí propláchnout a povařit na 15 - 20 minut ve vodě s mořskou solí. Na 1 díl semen byste měli dát 2 díly vody. Po uvaření nechte ještě dojít pod pokličkou, abyste dosáhly měkkosti “al dente” (na skus). Některým se zdá quinoa moc hořká. V tom případě se doporučuje namočit semena přes noc do vody. Quinoa se používá podobně jako rýže nebo kuskus. 


Připravíte z ní různé kaše, nákypy a přidává se i do zeleninových či luštěninových salátů. Z quinoi připravíte rizoto a můžete ji zavařit i do polévek. Můžete ji použít jako přílohu k masům, omáčkám a zeleninovým pokrmům. Je vhodná do slaných a sladkých jídel a můžete ji jíst tepelně upravenou i za syrova.



Fotogalerie

Veronika

05. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře