Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Quinoa - potrava nejen Inků


Quinoa - vhodná i pro celiaky


Quinoa není ani obilí, ani rýže. Je to taková netradiční "pseudoobilovina", která neobsahuje lepek a pochází z Jižní Ameriky (oblast kolem Peru).


Její zrna jsou podobná pohance a dají se použít celá nebo se rozemelou jako mouka. Je to výživná, lehce stravitelná a ideální potravina. Glykemický index má nízký, tudíž je skvělým pomocníkem při hubnutí. Objevila se v jídelníčku Inků už před 6 000 lety. Získala označení jako “matka všech obilovin” nebo také “dar od bohů”. V moderním světě se řadí mezi superpotraviny.


Superpotravina


Quinoa je plnohodnotné bílkovinné jídlo a obsahuje spoustu výživných látek. Je bohatá na esenciální aminokyseliny a obsahuje spoustu vitamínů. Může posloužit jako plnohodnotná alternativa místo masa. Obsahuje vlákninu, díky které je lehce stravitelná a pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi.


Quinoa dále obsahuje železo, vitamín B a E, hořčík, zinek, mangan a vápník. Obsah sodíku je u quinoi nižší. Quinoa bojuje s chudokrevností a pomáhá zmírnit migrénu. Díky hořčíku a zinku je důležitá pro funkci svalů a podporuje funkci pohlavních orgánů. Kvůli vitamínu E působí jako antioxidant, takže zabraňuje vzniku volných radikálů.


Kde ji můžeme sehnat?


Dá se sehnat ve čtyřech formách - mouka, vločky, semena nebo nápoj. Výrobky najdete v každém větším supermarketu nebo v drogerii či v obchodě se zdravou výživou. Cena je poněkud vyšší. Pokud si budete chtít koupit balení, které obsahuje 250 g a jedná se o biokvalitu, tak se cena pohybuje okolo čtyřiceti až šedesáti korun českých. Quinoová mouka je ještě dražší a spíše se používá jako příměs s ostatními moukami. Rostlinné rýžové mléko s quinoou (1 l) vás vyjde asi na 70 Kč.


Quinoa v kuchyni


Příprava je snadná. Semena stačí propláchnout a povařit na 15 - 20 minut ve vodě s mořskou solí. Na 1 díl semen byste měli dát 2 díly vody. Po uvaření nechte ještě dojít pod pokličkou, abyste dosáhly měkkosti “al dente” (na skus). Některým se zdá quinoa moc hořká. V tom případě se doporučuje namočit semena přes noc do vody. Quinoa se používá podobně jako rýže nebo kuskus. 


Připravíte z ní různé kaše, nákypy a přidává se i do zeleninových či luštěninových salátů. Z quinoi připravíte rizoto a můžete ji zavařit i do polévek. Můžete ji použít jako přílohu k masům, omáčkám a zeleninovým pokrmům. Je vhodná do slaných a sladkých jídel a můžete ji jíst tepelně upravenou i za syrova.



Fotogalerie

Veronika

05. 05. 2016


Přidat komentář

Facebook komentáře