Rady a tipy pro grilování

S manželem jsme milovníci grilování - jen tak si sednout v létě na zahradu, připravit si něco dobrého a pochutnat si na pokrmu ideálně s dobrým pivem nebo vínem. A ideálně v kruhu přátel a rodiny. Na grilování není nic světoborného, ale sama jsem udělala spoustu chyb a další spoustu z nich jsem viděla u mých kamarádů a známých. Proto bych chtěla prostřednictvím tohoto článku poradit, jak grilovat s co nejlepšími výsledky.

Rady a tipy pro grilování Výběr grilu je zásadní, ne doma postavený, případně v supermarketu koupený betonový krb opravdu není pro účely grilování to pravé. Pokud si chcete opéct špekáček, tak vám postačí, ale pokud si chcete dopřát výborný šťavnatý steak, pak budete potřebovat něco lepšího (i když ne nutně dražšího). Gril by měl být určitě uzavřený - potřebujete totiž maso ugrilovat co nejrychleji, aby se příliš nevysušovalo, takže je třeba dosáhnout vyšší teploty ideálně na všech stranách steaku.

Proto určitě vybírejte zahradní gril kotlíkového stylu s odnímatelným poklopem a regulací přívodu vzduchu. Nastavitelné výdechy vzduchu by určitě měly být jak ve spodní části (bývají často v popelníku), tak i ve víku. Určitě doporučuji připlatit pár korun za gril s odnímatelným spodním popelníkem, který snadno odejmete a vysypete.

Jak na přípravu masa a grilování samotné z mých zkušeností (i hodnocení kamarádů) jednoznačně doporučuji maso několik hodin před grilováním naložit do směsi olivového oleje a grilovacího koření. Steaky jsou pak šťavnatější a měkčí. Ideální je naložit maso a nechat ho v ledničce 24 hodin před grilováním, ale i 1 nebo 2 hodiny udělají svoje. Maso pokládejte zásadně na zcela rozehřátý gril - uhlíky by měly být rozžhavené do běla. Zkuste použít několik druhů dřevěného uhlí - jsou v nich často až propastné rozdíly hlavně z hlediska délky hoření. Mi osobně se osvědčila kvalita od Webera, za kterou si ale člověk musí připlatit. Nicméně jeden rok jsem kupovala výborné dřevěné uhlí i v OBI - bohužel už tam tento typ nemají.

přidejte na:
Barous

22. 08. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář