Rady a triky Uschi3

Čokoládová poleva

Čokoládová poleva bude o mnoho chutnější, když do ní přidáte lžíci silné kávy, anebo několik kapek kávové esence. Ta je výborná i v čokoládových nápojích.

Těstoviny

Těstoviny vařte vždy v dostatečném množství vody. Neposolená voda vaří dříve, proto solte až po vření. Uvařené těstoviny ihned sceďte, propláchněte studenou vodou a nechejte odkapat. Když vaříte těstoviny s omáčkou, po zcezení je nikdy neproplachujte studenou vodou a načasujte si vaření omáčky tak, aby byla uvařená tehdy, když jsou uvařené i těstoviny.

Ovesné vločky

Když se Vám vločky nechce vařit, můžete je jednoduše namočit na noc do několik lžíc vody  a nechat nabobtnat. Na druhý den je dochutíte podle sebe a dle potřeby zředíte trochou mléka.

Bylinkové okénko

Když chcete bylinky zmrazit, nejdříve je důkladně omyjte, osušte papírovou útěrkou a vložte buď do mikroténového sáčku, nebo nasekejte a vložte do nádobky na led a zalijte vodou. Mražené bylinky si zachovají maximum aroma, léčivých látek a vitamínů.

Nejrychleji bylinky usušíte v mikrovlnné troubě a nebo v sušičce. Otrhejte lístky a v tenké vrstvě rozložte na čistý papír. Sušte je při nejvyšším stupni asi minutu. Potom lístky obraťte a sušte ještě asi 1,5 minuty.

Žampiony

Žampióny není třeba loupat, stačí ořezat nožičky, nebo je jenom zlehka utřít útěrou, popřípadě očistit štětcem. Žampióny neumýváme, protože tak nasají vodu a i po dušení zůstavají stále tuhé. V ledničce skladujte neočištěné žampióny v zásuvce na zeleninu, nezapomeňte je vytáhnout z plastového obalu a uložte je do papírového ubrousku. Takto vydrží 1-2 dni. Dají se i zamrazit. Nakrájíte je na tenké plátky a uložíte do mikroténového sáčku. Když je zmražené chcete použít do jídla, nerozmrazujte je, ale jednoduše je přidejte přímo do připravovaného jídla.

Špenát

Čerstvý špenát ztrácí při pokojové teplotě poměrně rychle nutriční hodnoty, listy špenátu je proto třeba vložit do perforovaného plastového sáčku, nebo do plastové fólie, v ledničce vydrží i 2 týdny. Špenát je jednoduché i zamrazit, spařené lístky špenátu vydrží v mrazničce i rok. Křehký mladý špenát se dá použít i v syrovém stavu do salátu, pevnější a tužší špenát je potřebné tepelně upravit. Listy špenátu připravené na páře si zachovají většinu svých nutričních hodnot.

Kakao

Kakao do moučníků bude mít tmavší barvu, když jej zalijete trochou horkého mléka. Když nechcete aby bylo tmavé těsto na mramorovou bábovku suché, vmíchejte do něj namísto kakaa oříškovou nutelu.

Pečené brambory

Brambory před pečením obalte v hladké mouce, budou krásně křupavé. Do mouky můžete přidat i bylinky.

Zelená čočka

Zelenou čočku není před vařením třeba namáčet, její chuť zvýrazní několik kapek citroónové šťávy anebo ovocného octa.Pikantní aroma jí dodá máta. Na jednu osobu počítejte asi 60g čočky, po uvaření se její objem ztrojnásobí.

Růžičková kapusta

Růžičkové kapustičky jsou nejjemnější zimní zelenina, nejlepší chuť dosáhnou, až když jí zasáhnou první mrazíky. Pro skvělou chuť kapustiček je stačí dochutit trochou muškátového oříšku nebo bazalky. Když vám při vaření vadí charakteristický zápach, vařte je v nepřikrytém hrnci. Čas vaření zkrátíte, když naříznete stopky růžiček do kříže.

Piškotové těsto

Když mají vajíčka světlý žloutek, do piškotového těsta na konci šlehání přidejte 1-2 lžíce meruňkového džemu.

Pečené kuřátko

Když připravujete pečené kuře bez nádivky, než jej začnete péct, uvolněte kůži na hrudi, pod ní dejte změklé máslo s bylinkami nebo česnekem a kůži opět narovnejte. Ochucené máslo dodá pečenému masu chuť a vůni. Pečené kuře bude ještě chutnější, když ho nejprve potřete citrónovou šťávou a až potom osolíte.

Plněné pečené kuřátko

Náplň do kuřete by neměla být studená, ale ani horká. Náplni není třeba dávat velké množství, protože se při pečení zvětší. Kuře plňte těsně před tepelnou úpravou. Náplň můžete upéct dvěma způsoby. Buď jí dáte po kůži kuřete na prsou, nebo jí zabalíte do alobalu a přidáte na posledních 25 minut ke kuřeti. Břišní dutina není vhodná na plnění, protože když se kuře upeče, proniká do něj málo tepla.

Jak si doma vyrobit kokosové mléko?

Nastrouhaný kokos zalijeme teplou vodou a necháme několik minut odstát. Promícháme a přecedíme přes husté sítko nebo gázu. Kokos, který zůstane v sítku můžete zalít vařící vodou ještě jednou a celý postup zopakovat.

přidejte na:
Sonia

17. 05. 2011


Další články

Přidat komentář