Rakytník: stimuluje imunitní systém a dodává vitamin C

Přestože jsou jeho oranžové plody jedním ze symbolů podzimu a prvních mrazů, nejvíc vhod přijde uprostřed zimy. Je totiž bohatým zdrojem vitaminu C, stimuluje imunitní systém a účinně předchází nejrůznějším infekcím. A tím výčet jeho schopností ještě zdaleka nekončí.

Rakytník řešetlákový se v Česku do popředí zájmu dostává až v posledních letech. Jde o keř či malý strom typický pro oblast celé Eurasie – roste od Skandinávského poloostrova až po Španělsko a směrem na východ ho můžete potkat od Turecka přes Indii až po Čínu. Právě vRakytník: stimuluje imunitní systém a dodává vitamin C Říši středu se těší velké oblibě, za elixír života ho ovšem považují i v Indii nebo na Sibiři.
Lidově se mu říká žlutozob nebo žlutý zob, někdy se mu také přezdívá „český citron“. V posledních desetiletích se hojně pěstoval jako okrasný keř – od jara do podzimu zdobí drobný světle šedý kmínek stříbřitě zelené podlouhlé lístky, které na zimu sice opadávají, ale u samičích rostlin je nahradí zářivě oranžové bobule pevně přisedající k větvičkám. V knize Štědrý bylinářův rok se můžete dočíst, že jediná kulička pokryje denní spotřebu vitaminu C a směle strčí do kapsy i oblíbenější rybíz, kterého je třeba pro stejnou dávku spořádat 40 kuliček.

Na co pomáhá?

Kromě vitaminu C oranžové bobule obsahují i omlazující vitamin E, skupinu vitaminů B, protikrvácivé „káčko“, ale i železo, vápník, draslík, hořčík nebo karoteny či rutin, který prospívá cévám. Rakytník se výborně hodí jako stimulant při chřipce či oslabené imunitě, doporučuje se jako podpůrná léčba pro onkologické pacienty, poradí si se zvýšenou hladinou cholesterolu, vysokým tlakem nebo cukrovkou. V menší míře se využívají i listy do čajových směsí a pupeny.

Jak ho zpracovat?

Plody rakytníku se nejčastěji uchovávají v podobě šťávy – pokud si ji vylisujete doma, můžete Rakytník: stimuluje imunitní systém a dodává vitamin C zbylou dužinu přidat třeba do sladkého těsta na muffiny nebo litou buchtu. Delší čas vám vydrží sirup nebo marmeláda. Plody lze také sušit nebo zmrazit, ale do roka své účinky obvykle ztrácejí. Pro léčebné účely můžete vyzkoušet čaj (připravuje se z rozmačkaných plodů a několika čerstvých či sušených lístků), kombinací rozmačkaných čerstvých plodů a alkoholu vytvoříte trvanlivou tinkturu nebo si připravte rakytníkový olej.

přidejte na:
BB

06. 02. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář