Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

RAW pro zdraví a krásu - Kuchařka Jitky Adamové


Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí RAWpro zdraví a krásu je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!

Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz.




Recepty pocházejí z nové kuchařky Jitky Adamové – RAW pro zdraví a krásu, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz

 

Raw pizza

 

Pizzerie se u nás rozmnožily jako houby po dešti. Ale raw pizzu v nich nenajdete. Připravte si ji dle tohoto návodu a na tu klasickou si už možná ani nevzpomenete.

 



Co potřebujete:

  • 150 g / 1 šálek zlatého lněného semínka
  • 300 g / 2 šálky kešu nebo mandlí
  • 1 cibuli
  • 240 ml / 1 šálek vody
  • hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýna


na rajčatový protlak:

  • 55 g / 1 šálek sušených rajčat
  • 2 střední rajčata
  • 2/3 šálku nasekané červené papriky
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • ½ šálku čerstvého koriandru 
  • 1 stroužek česneku 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžičku citronové šťávy 
  • 1 lžičku jablečného octa 
  • sůl, černý pepř, oregano
  •  

na ozdobu:

  • 1 papriku
  • hrst rukoly
  • 100 g / 2/3 šálku černých oliv
  • 1 červenou cibuli
  •  

Postup:

Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody (zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat. Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte.

Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu. Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.

 

Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku. Krátce se pokochejte a pizzu snězte, než zase stihne zvlhnout pod protlakem a zeleninou.

 

Můj tip: Sušené placky nemusíte dokončovat hned na první pokus. Můžete je zabalit do fólie a odložit do mrazáku, kde měsíc počkají, až někdy nebudete stíhat připravit včasnou večeři, pohoštění pro hosty, nebo až si uděláte jednoduše líný den, kdy se vám nechce nic chystat a přesto se plánujete dobře najíst.

 

Donuty

Koblížky s dírou uprostřed jsou za oceánem tak tradiční, že je skoro svatokrádež něco na nich měnit. Takže máme vlastně štěstí, že k nim takhle silné city nepěstujeme. O to jednodušší je jejich proměna na mnohem zdravější a výživnější jídlo.




Co potřebujete:

  • 500 g / 2 šálky vlhké mandlové vlákniny (zbude vám z výroby mandlového mléka na str. 212)
  • 160 g / 1 šálek bezlepkových ovesných (nebo pohankových) vloček
  • 40 g / 1/4 šálku hnědého lněného semínka
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 45 g / 1/2 šálku irského mechu (lze použít psyllium)
  • 20 g / 1/4 šálku + 1 lžíci kakaa
  • špetku soli
  • 80 g / 1/4 šálku + 2 lžíce sirupu z agáve
  • 60 g / 1/4 šálku datlové pasty
  • 1 lžíci citronové šťávy

 



Postup:

Ovesné vločky, lněné semínko a kokos rozemelte na mouku. Přidejte do ní mandlovou vlákninu a všechno rozdrobte v prstech. Přidejte irský mech, kakao a špetku soli, znovu promněte v prstech, aby se ingredience v těstě rovnoměrně rozprostřely. Přidejte agávový sirup, datlovou pastu a citronovou šťávu a zpracujte na soudržné těsto.

Připravte si pláty sušičky, podle potřeby je vyložte pečicím papírem. Z těsta tvarujte stejně velké koblížky či děrované koblížky – donuty a klaďte je na plát sušičky s mírnými rozestupy. Sušte asi 8 hodin, ať zůstanou vevnitř částečně vláčné. Jen nepočítejte s krájením a ze sušičky je sundávejte velmi opatrně. Podávejte s raw marmeládou ze strany 62, nebo přelijte raw čokoládou z receptu na meruňkové kuličky na straně 168, posypte oříšky nebo goji.


Fotogalerie

Veronika

12. 07. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře